In het dorp Noardburgum dat in de buurt van Burgum ligt bevindt zich het Klompen museum. Als je hier bent zul je al snel ontdekken dat ondanks de rijke geschiedenis, dit best een modern museum is. Het karakteristieke pand zelf is namelijk al in 1843 gebouwd. In die tijd diende het als armenhuis. 117 jaar later heeft familie Scherjon dit pand overgenomen om er een klompenmakerij in te vestigen. Zij hebben ervoor gekozen om elementen van het armenhuis terug te laten komen in dit pand. Op deze manier is de sfeer van vroeger toch een beetje bewaard gebleven.
Terwijl deze familie begon met het museum als hobby is het ondertussen heel educatief geworden. Je zou het waarschijnlijk niet zo 1,2,3 verwachten maar vandaag de dag is alweer de zesde generatie aan het werk om prachtige klompen te maken. Hoe dit eraan toegaat kun je allemaal live volgen terwijl je een bezoek brengt aan dit unieke museum. Elke week worden hier honderden klompenparen gemaakt die vervolgens verkocht worden in de bijbehorende museumwinkel.
Streekklompen en de traditionele Friese klomp
Als je niet uit Friesland komt of niet zoveel over klompen weet vind je het wellicht interessant om te weten dat het vroeger normaal was dat elke streek zijn eigen ontwerp had als het ging om de klomp. Helaas begonnen deze streekmodellen steeds meer te verdwijnen naarmate meer klompenmakers ophielden met hun beroep. Uiteraard is de klomp een cultureel erfgoed dat niet zomaar verloren mag gaan. Er is namelijk genoeg over de Nederlandse klompen te vertellen. Maar zoals je waarschijnlijk niet zou verwachten, is er ook een enorme collectie klompen vanuit het buitenland te bezichtigen.
Heb je altijd al willen weten hoe die welbekende klomp nou eigenlijk gemaakt wordt? Ook dat ontdek je tijdens een bezoek aan het Klompen museum. Stap voor stap wordt het proces van boomstam tot eindproduct laten zien. Zo is er zelfs een bepaalde verftechniek waardoor de klomp er op zijn best uit komt te zien. De specialiteit van deze klompenmakerij is hoe dan ook de traditionele “Fryske Learkeklomp” Deze wordt gemaakt met riem gaten voor beide zijkanten. De riem gaten zijn bedoeld om bijbehorende leren riempjes doorheen te trekken. Vervolgens wordt met een spijker het riempje op maat vastgezet. Op deze manier kan elk model op maat worden gemaakt per voet.
Het klompenmuseum bezoeken
Het is zeker een aanrader om het klompen museum in Noardburgum een bezoek te brengen en op die manier zelf te ontdekken hoe het proces van de klomp allemaal in zijn werk gaat.