Drachten

Door het grote aantal inwoners van Drachten wat iets meer is dan 45 duizend, zou je niet verwachten dat deze plaats ook onder de elf steden van Friesland valt. Dit is echter niet het geval omdat Drachten nooit stadsrechten heeft gekregen. Vandaar dat ook deze plaats net als Joure en Gorredijk een vlecke wordt genoemd. Doordat deze plaats zo groot is en veel mensen hier gaan wonen is dit gebied groter dan de meeste steden. Het heeft er zelfs voor gezorgd dat Drachten de één na grootste plaats is in Friesland: precies op de tweede plek voor Sneek.

Geschiedenis van Drachten

In de zeventiende eeuw ontstond Drachten vanuit de dorpjes Noorder en Zuider Dragten die aan het riviertje de Dracht lagen. Hoogveen was iets waar dit gebied rijk aan was. De hieruit gewonnen turf moest worden afgevoerd. Daarom werd de Drachtster Compagnonsvaart gegraven. Op een later tijdstip ontstonden er in Drachten ook scheepswerven. Een bekende Scheepswerf is bijvoorbeeld Scheepswerf De Pijp die in de 20e eeuw ontstaan is. Op deze werven werden veel skûtsjes gebouwd.

Later in het jaar 1950 werd de welbekende Philips fabriek gevestigd in Drachten wat vervolgens veel werkzoekenden naar deze plaats bracht. Hierdoor groeide in de jaren 50 het aantal inwoners al snel tot tienduizend. Drachten kent niet veel oude gebouwen die voor de jaren 50 zijn gebouwd. Wel zijn er enkele gebouwen als voorbeeld te noemen die de jaren daarvoor erg belangrijk waren, zoals het toenmalige klooster aan de burgemeester Wuiteweg en een herenhuis genaamd het Bleekerhûs.

Stadsaangezicht

Gemeentearchitect Cees Rienks de Boer heeft in de buurt van de Torenstraat verschillende woonhuizen ontworpen. In 1921 maakte Theo van Doesburg een ontwerp met primaire kleuren die later toegepast werd op een buurt in Drachten. Deze buurt staat bekend als de Papegaaienbuurt. Vanwege de enorme groei die plaats vond in de jaren 50, heeft de gemeente Smallingerland drie woonflats met 13 verdiepingen gebouwd aan de Oostelijke rand van de stad. Deze flats worden de “Tjaardaflats” genoemd.

Rijksmonumenten van Drachten

Drachten telt 24 rijksmonumenten waaronder voornamelijk woonhuizen, verschillende boerderijen en kerken. De Watertoren uit het jaar 1959 behoort ook tot de rijksmonumenten. Daarnaast telt Drachten ook 37 gemeentelijke monumenten die verspreidt over verschillende straten van de plaats te vinden zijn.

Renovaties in Drachten

Het voetgangersgebied werd in de jaren 90 in opdracht van de gemeente gerenoveerd. In 1996 kwam er een grote verandering op de centrale kruising van het winkelcentrum, namelijk het Carillon. In 2012 werd er aan een nieuw winkelcentrum gebouwd en jaren daarna is het nieuwe centrale plein als stadsplein gaan dienen.

 

DrachtenDrachten van nu

De Drachtstervaart is een kanaal dat door Drachten loopt en een onderdeel is van de Drachtster Compagnonsvaart. Toen de Drachtstervaart in het jaar 2007 werd aangelegd, was er eerst symbolisch een blauwe weg van tien bij duizend meter ontworpen. De naam van dit kunstwerk Water is leven, werd met witte letters neergezet op de blauwgeverfde weg. Helaas zorgde deze creativiteit voor veel protest van de omwonende. Zij waren hier namelijk van tevoren niet of nauwelijks van op de hoogte gebracht. Daarnaast kostte dit tijdelijke project gewoon te veel geld, de gemeente legde er een bedrag van 37.500 euro voor neer. Toch had Drachten zelf er wel profijt van. Zo kreeg deze plaats landelijk en buiten Nederland meer bekendheid.

Fietsbruggen

Nog een leuk weetje over Drachten is dat deze plaats in het voorjaar van 2006 twee uniek fietsbruggen heeft geopend. De Slinger is met een totale lengte van 240 meter de grootste fietsbrug van Noord-Nederland. Deze brug ligt over de Zuiderhogeweg en is boven een rotonde gebouwd. De reden dat deze brug er kwam is omdat er in het verleden veel files ontstonden. Het kruispunt waar fietsers en voetgangers moesten oversteken, lag namelijk heel dicht bij de afrit van de snelweg. Dit probleem is opgelost met deze brug, al is deze brug wel erg steil wat lastig is voor ouderen en kinderen. Het leuke aan deze brug is dat er in het midden ervan een uitkijkpunt is geplaatst. Hierdoor kan men even uitrusten en genieten van het overige verkeer dat voorbij komt. In de avond is De Slinger helemaal verlicht. Naast deze grote fietsbrug is er nog een fietsbrug genaamd De Ring. Deze bevindt zich over de snelweg de A7.

Vorig artikelGorredijk
Volgend artikelHeeg