Heeg

Heeg of in het Fries Heech, is een dorp dat in het jaar 2011 zo’n 2307 inwoners telde. Intussen zullen er vast meer mensen wonen. Als je naar de kaart van Friesland kijkt zul je zien dat Heeg best Zuidelijk ligt. Dit ligt ongeveer 10 kilometer van Sneek vandaan. Het Heegermeer maakt natuurlijk ook onderdeel uit van deze plaats.

Geschiedenis van Heeg

Voor een lange tijd was de palingvisserij essentieel als bron van inkomen. Dit dorp exporteerde dan ook paling naar Londen tot het jaar 1914. De Heeger palingvissers hadden tot het jaar 1938 hun eigen ligplaats op de grootste rivier van Engeland, namelijk De Theems in de buurt van de Tower Bridge in Londen. Door deze geschiedenis heeft Heeg als wapen op de vlag een paling afgebeeld. Om de herinnering van de palingimport levend te houden, is er rond het jaar 2009 een reconstructie gebouwd van het schip dat vroeger vanuit Heeg naar Londen voer.

Heeg van nu

HeegHeeg is in het bezit van verschillende zeilscholen, jachthavens en scheepswerven. Het Heegermeer neemt een hele centrale plaats in als het gaat om vaarwegen. Dit komt doordat het meer verbonden is met alle vaarwegen in Friesland. Uiteraard zijn er in deze plaats ook verschillende horeca gelegenheden te vinden en in het centrum zijn er nog steeds een aantal gebouwen uit de 18e eeuw. Deze omgeving telt 15 rijksmonumenten waaronder vooral veel woonhuizen te vinden zijn. Ook leuk om te weten is dat je in de maanden mei t/m september met een fiets- en voetveer mee kunt varen naar het dorp Balk.

Culturele evenementen

Leeuwarden is de Culturele hoofdstad van Europa in 2018. Naar aanleiding daarvan doet heel Friesland mee met het organiseren van evenementen. Ook dit dorp speelt een belangrijke rol hierin. Op zaterdagavond 30 juni 2018 vindt er in dit dorp een groots muzikaal concert op het water plaats, genaamd Terug naar Heeg. Speciaal voor deze avond wordt er een groot podium op het water gebouwd. Dit spektakel wil je natuurlijk niet missen!

Vorig artikelDrachten
Volgend artikelBalk