Wijckel

De plaatsnaam Wijckel spreek je in het Fries uit als Wikel. Dit dorp behoort tot de gemeente De Friese Meren. Je kunt dit dorp vinden tussen Sloten en Sondel. Ook is het zuidoostelijk gelegen van Balk. Het inwoneraantal van Wijckel ligt op ongeveer 630. Vroeger behoorde dit dorp tot verschillende gemeentes. Tot 1984 viel het dorp onder gemeente Gaasterland. Vanaf dat jaar viel Wijckel tot 2014 onder gemeente Gaasterland-Sloten. Tegenwoordig behoort het dorp tot gemeente De Friese Meren.

Doordat het Slotermeer dicht in de buurt ligt van Wijckel wordt het ook af en toe goed bezocht door toeristen. Ook ligt er vlak bij dit dorp een camping en een vakantiepark. Ondanks dat het een klein dorp is, kan men met mooi weer toch genieten van het slotermeer. Lekker daar aan het water zitten of dorpjes bezoeken die hier omheen liggen.

Wijckel van vroeger

Tijdens de 13e eeuw was het dorp bekend als Wicle dat doet vermoeden aan een open bos namelijk lo van Wike. In 1412 kreeg het dorp de naam “Wijckel”. Dit is dus precies dezelfde spelling als hoe wij het nu kennen. Toch is de spelling sinds die tijd meerdere malen gewijzigd. Zo was het 10 jaar later “Wickell” en datzelfde jaar was er zelfs een tweede naam voor het dorp, namelijk “Wycla”. 65 jaar daarna werd in 1487 het dorp vermeld als “to Wyckel”. 18 jaar daarna sprak men over Wickell en weer 30 jaar later was het Wickel. In het jaar 1664 was het dorp bekend als Wyckel. Enige tijd later vond men het waarschijnlijk belangrijk om de originele naam weer toe te passen, waardoor het nu weer gewoon Wijckel heet.

WijckelWijckel heeft net als velen andere dorpen een eigen kerk. De kerk van dit dorp komt uit de 17e eeuw. Van 1641 tot 1704 leefde er in dit dorp een militair genaamd Menno van Coehoorn. Omdat deze man zeer belangrijk was in dit tijd is de kerk naar hem vernoemd. Ook heeft hij later een praalgraf gekregen in de kerk. Daarnaast heeft de militair ook een bos dat naar hem vernoemd is, namelijk het Coehoornbos.

Basisonderwijs Wijckel

Wanneer je kinderen hebt die naar de basisschool gaan, is het helaas sinds een aantal jaren niet meer mogelijk om deze in eigen dorp naar school te laten gaan. Vroeger stond er namelijk in Wijckel een basisschool die later tot dorpshuis is omgebouwd. De basisschool die nog wel bleef staan heette De Regenboog. Omdat er op deze school te weinig leerlingen zaten, werd deze gesloten. Wanneer je nadenkt over het kiezen van de juiste basisschool voor jouw kind, kun je het overwegen om hem of haar naar de Christelijke basisschool in Sondel te sturen. Deze school ligt maar 8 minuten fietsen van het dorp vandaan. Daarmee is dit dus de dichtstbijzijnde basisschool.

Fanfare van Wijckel

Wijckel beschikt al sinds 1930 over een eigen Fanfare genaamd “Fanfare Melodia”. Dat wil zeggen dat deze fanfare al minstens 89 jaar bestaat. Waarschijnlijk is de Fanfare dus van generatie op generatie overgegaan. Een aantal keer in het jaar kun je een orkest van Fanfare Melodia bezoeken. Zo spelen zij bijvoorbeeld bij evenementen zoals kerst.

Vorig artikelWokrestaurant Phoenix
Volgend artikelBoornzwaag