Vuurtoren Harlingen

Geschiedenis van Vuurtoren Harlingen

Sinds het jaar 1920 is de stad Harlingen rijk aan een vuurtoren. Met een hoogte van 24 meter is Vuurtoren Harlingen het hoogste uitkijkpunt over de zee en het land. Helaas is na 75 jaar dienst het licht uit de vuurtoren gedoofd. Dit gebeurde in het jaar 1998. De oorzaak hiervan is dat de vaargeulen en havenmond aangepast waren. De oorspronkelijke functie van de vuurtoren kon daarom niet langer meer worden ingezet. Toch heeft de vuurtoren tegenwoordig nog steeds een goede functie. Het is nu namelijk een eenkamerhotel.

Vuurtoren Harlingen van tegenwoordig

Doordat de vuurtoren in Harlingen compleet gerestaureerd is, is dit monument toch opnieuw een lichtpunt geworden. Deze keer is het bedoeld voor mensen die even uit hun dagelijkse leven weg willen. Iedere dag is Vuurtoren Harlingen beschikbaar voor een comfortabele overnachting voor twee personen. Op de grens van land en wad is de toren gevestigd waardoor je een geweldig hoog uitzicht hebt boven de oude handelsstad. De vuurtorenwachter verzorgt het ontvangst en het ontbijt. Wanneer je wakker wordt kun je genieten van lekkere verse broodjes die in een ontbijtmand geleverd worden.

Vuurtoren als hotel

Vuurtoren HarlingenWanneer je de vuurtoren binnenkomt zul je al gauw merken dat het trappenhuis niet zo smal is als je zou denken. Door middel van een wenteltrap loop je naar de eerste verdieping. Hier vind je de verdieping met een ronde douche die opvalt. In totaal heeft de vuurtoren drie verdiepingen. Door verder te lopen door een kleine gebogen gang kom je uit bij de volgende en gelijk ook de belangrijkste verdieping. Hier is namelijk de woonkamer waar ook gelijk het bed staat. Verder is er een kleine zithoek aanwezig en op het werkblad staan alle benodigdheden voor een zorgeloos verblijf.

De glazen ramen die rondom de vuurtoren zijn geplaatst zorgt ervoor dat je ook vanuit bed een prachtig weids uitzicht hebt. Dit is dus volkomen genieten. Natuurlijk ben je ondertussen ook wel benieuwd geworden naar hoe de derde verdieping eruit ziet. Om dit te ontdekken vervolg je je wandeling via een steile trap naar boven. Op deze verdieping brandde ooit de enorme lamp van de vuurtoren. Er wordt gezegd dat deze lamp de grootte heeft van een skippybal. Deze verdieping is bedoeld om gezellig samen aan een tafel te zitten. Op deze manier kun je lekker genieten onder de koperen koepel die hier al sinds het begin aanwezig is. Het leukste aan deze laatste verdieping is dat je ook naar buiten kunt om een rondje te lopen om de vuurtoren heen. Het is dus niet zo dat je alleen binnen in een prachtige toren zit. Als je wilt kun je ook even van de buitenlucht genieten.

Vorig artikelMuseum Belvédère
Volgend artikelFries Scheepvaartmuseum