Stadhuis Bolsward Monument

Wie de Friese stad Bolsward kent, heeft hoogstwaarschijnlijk het stadhuis ook weleens van de buitenkant gezien. Wist je ook dat eeuwenoud stadhuis Bolsward bekend staat als één van de mooiste plekjes van Friesland? Vanaf 1614 werd er drie jaar lang aan gebouwd. Stadhuis Bolsward is ontworpen en gemaakt in een Friese stijl. Dit stadhuis valt op door de rijke versiering aan de buitenkant.

Geen officieel stadhuis meer

Helaas functioneert stadhuis Bolsward niet meer zoals vroeger het geval was. Sinds 2011 heeft het stadhuis haar oorspronkelijke functie verloren. Dit komt doordat de Friese gemeentes een nieuwe indeling kregen. Omdat veel mensen het monument ontzettend mooi vinden, kiezen zij er ook vaak voor om hier voor de wet te trouwen. Voor deze feestelijke gelegenheid kan men gebruik maken van de trouwzaal in stadhuis Bolsward.

Meer dan een stadhuis

Stadhuis BolswardStadhuis Bolsward diende niet alleen als stadhuis of trouwlocatie. In de kelder van het monumentale gebouw bevindt zich namelijk ook de oudheidkamer. Al vanaf het begin dat dit gebouw werd gemaakt bestaat deze kamer. De functie van deze eeuwenoude kelder is dat men tegenwoordig uitgebreid de geschiedenis van Bolsward kan lezen. De oudheidkamer is in gebruik genomen als museum. Eén van de dingen die hier te vinden is, zijn bijvoorbeeld de voorwerpen van de zilversmeden uit Bolsward. Zilverwaren was in de stad te vinden, maar ook hadden de mensen in Bolsward hun eigen geslagen munten. In de 18e eeuw was er sprake van het maken van aardewerk. Al deze ouderwetse voorwerpen zijn allemaal te bezichtigen onder stadhuis Bolsward.

Maar dat is niet alles wat je in dit gebouw kunt beleven! Ook ruimtes zoals de raadzaal, burgemeesterskamer en vierschaar zijn opties om te bezichtigen. Mits deze ruimtes vrij zijn en er geen werkzaamheden worden uitgevoerd. Wanneer je meer informatie wilt verkrijgen over deze verschillende ruimtes, is dat mogelijk in meerdere talen. Uiteraard biedt Bolsward de uitleg aan in het Fries. Vind je dit wat moeilijk te volgen? Dan kun je de informatie lezen in het Engels, Duits of zelfs Frans. Voor buitenlandse toeristen is dit natuurlijk heel erg handig.

Vorig artikelRijksmonument Karmelklooster Drachten
Volgend artikelDe Ryptsjerksterpolder