Skûtsjemuseum

In het midden van Friesland in de plaats Earnewâld ligt op een bedrijven terrein het Skûtsjemuseum. De plaats Earnewâld is in de buurt van het dorp Oudega.  Skûtsje is de Friese benaming voor Schuitje. Dit gebouw is zo gemaakt dat het lijkt op het Skûthûs dat vroeger het hart was van de Friese scheepswerf. In dit museum gaat het voornamelijk over verschillende generaties zeilschippers die zich interesseerde in het skûtsjes varen. In het Skûtsjemuseum zijn werkplaatsen speciaal ingericht zodat het maken van zeilen en andere oude ambachten getoond kunnen worden aan publiek. Het is zelfs zo dat zowel de gereedschappen als de honderden onderdelen van de skûtsjes in een sfeervolle omgeving staan opgesteld.

De sfeer van het Skûtsjemuseum

Als je een bezoek komt brengen aan dit museum kom je terecht in een gezellige schipperskroeg. De stamtafel is gemaakt van een echt skûtsjezwaard. In ruimtes zoals het “Skûthûs en “Smidte” kun je een beter beeld krijgen van hoe het oude vakmanschap eraan toeging. Ook is er een schipperskamer speciaal ingericht met oude scheepswerf boeken van de beroemde scheepsbouwer genaamd Eeltje Holtrop van der Zee. Hij wordt ook wel Eeltjesbaas genoemd. Mocht je het leuk vinden dan mag je in deze boeken en andere unieke documenten inzien.

SkûtsjemuseumDe omgeving waar de skûtsjes thuishoort is niet alleen in het Friese, maar ook in het Groningse waterland. Meer hierover kun je vinden in een fotocollectie en de scheepsmodellen zelf geven hier ook een goed beeld van. Het Skûtsjemuseum is in het bezit van opnames van vroeger die je kunt beluisteren en ook beeldmateriaal van schippers die vroeger aan Skûtsje varen deden is hier te zien. Schippers van vandaag de dag zijn ook op dvd vastgelegd. Hierop zijn wedstrijden terug te kijken.

Het leuke aan dit museum is dat het zo nagebouwd is dat je het gevoel krijgt dat je echt op een schip wandelt. Dit komt voornamelijk ook door de geur die hier hangt. Rond het jaar 1900 was het vaak erg krap aan boord van een Skûtsje. In die tijd werd er dagelijks een enorme hoeveelheid aan vracht van onder andere zand, turf en mest vervoerd. Wanneer je in dit museum bent ervaar je hoe het zware bestaan van een schipper moet zijn geweest. Hard werken was heel normaal in die tijd en het contrast tussen armoede en vreugde vanwege een vrij leven is duidelijk te proeven. Vaak ligt er aan de kade een Skûtsje klaar om zo de reis van het Skûtsje varen zelf mee te maken.

Ook geschikt voor kinderen

Dit museum is niet alleen leuk voor volwassenen, maar ook juist voor kinderen van de basisschool is het Skûtsjemuseum een heel leuk uitje. Voor hen zijn er verschillende activiteiten zoals bijvoorbeeld touwknopen, zakhijsen en troswerpen. Allemaal ouderwetse activiteiten wat de kinderen terugbrengt naar de tijd van 1900. Zo vinden zij het vaak geweldig om de smid aan het werk te zien. De rondleiders in het museum vertellen verhalen over hoe het leven aan boord van een skûtsje eraan toe ging. In deze verhalen krijgen de kinderen ook te horen hoe kinderen in 1900 leefden. Meestal overlegt een leerkracht met het museum welk programma het beste voor zijn of haar klas zou zijn. Het is mogelijk om gewoon een dagdeel langs te komen, maar het is ook een super idee om voor een schoolreisje hierheen te gaan. Vaak wordt er dan een vaartocht met een skûtsje aan de dag toegevoegd. Ook is het mogelijk om een excursie door natuurgebied “De Alde Feanen” te doen.

Vorig artikelHet andere museum
Volgend artikelHet Klompen Museum