Oudega

Oudega, in het Fries bekend als Aldegea is een dorp dat in de gemeente De Friese Meren is gevestigd en ten Zuiden van het meer de Fluessen ligt. Oudega heeft iets meer dan 250 inwoners. Vroeger was er voor Oudega een andere benaming. Meer hierover kun je lezen onder het kopje geschiedenis.

Geschiedenis van Oudega (H.O.N.)

Oudega

De reden dat Oudega eerst Hemelumer Oldephaert en Noordwolde werd genoemd komt doordat de oude hoofdplaats Hemelum heette. Daarnaast is Oldeferd het oude rechtsgebied en staat ferd voor vrede. Als laatste is Noordwolde het gebied in de zuidoostelijke hoek van de gemeente. Hierin liggen de dorpen Kolderwolde, Oudega en Elahuizen. In het jaar 1955 werd het besluit gemaakt om de naam naar Hemelumer Oldeferd te veranderen. De eerste reden hiervoor was dat Oldephaert hele oude spelling was en dat men daardoor vaak dacht dat dit dorp met oude vaart te maken had. Dit was natuurlijk volkomen onterecht. De tweede reden voor het wijzigen van de naam was omdat ze deze wel erg lang vonden en het gedeelte Noordwolde bracht verwarring omdat er ook een dorp Noordwolde bestaat.

Na de Friese herindeling die in 1984 plaatsvond is Hemelumer Oldeferd in twee delen gesplitst. Onder één gedeelte vallen de steden Workum, Hindeloopen en Stavoren die samen een nieuwe gemeente Nijefurd vormde. Het tweede gedeelte zijn de dorpen Elahuizen, Kolderwolde en Oudega die samen met Gaasterland en Sloten de nieuwe gemeente Gaasterland-Sloten hebben gevormd. Deze gemeente hield stand tot begin 2014.

Kerk Oudega

Oudega van nu

Wat waarschijnlijk nog wel het leukste is aan dit dorp is dat er een mooi en groot meer naast ligt. Een geweldige plek om in de lente langs de kant van het water te genieten en in de zomer te zwemmen of te varen. Ook is er in de verte een molen met daarnaast een spoorlijn te zien. Dit dorp heeft ook nog twee rijksmonumenten geregistreerd staan waaronder de Hervormde kerk met kerkhof uit de 17e eeuw en de klok van diezelfde kerk uit 1692. Houd je van mooie natuur? Dan is het zeker de moeite waard om dit dorp eens een bezoek te brengen.

Vorig artikelBuitenpost
Volgend artikelBurgum