Schelpenmuseum Schiermonnikoog

Het eiland genaamd Schiermonnikoog beschikt over een aantal musea. Eén daarvan is het schelpenmuseum. Als je van het strand houdt en graag iets meer wilt weten over de dieren in de zee, dan is het aan te raden om naar dit museum te komen. Ten westen van Schiermonnikoog bevindt zich het schelpenmuseum op het adres Martelend 14.

Schelpenmuseum Schiermonnikoog

Schelpenmuseum SchiermonnikoogHet Schelpenmuseum is in 2003 ontstaan. De eigenaren van het museum werden door hun velen reizen geïnspireerd toen zij schelpen verzamelaars tegenkwamen. Dit bracht hen op het idee om de verzameling die zij zelf al hadden tentoon te stellen. Zo ontstond het idee van een museum aan huis. Alle schelpen en vondsten van het strand die je hier vindt zijn door de eigenaren en hun gezin zelf gevonden. Dit wil zeggen dat geen enkel onderdeel van hun verzameling is gekregen of geruild. Het is zelfs niet gekocht! Meer dan 1500 soorten schelpen zijn er te bewonderen wanneer je een bezoek brengt aan het Schelpenmuseum. Niet alle schelpen komen uit Nederland. Er zitten veel vondsten tussen die van stranden uit andere landen vandaan komen.

Toch is niet alleen het strand een goede plek voor het verzamelen van schelpen. Zo zijn er namelijk in de buurt van vissersboten ook soms prachtige schelpen te vinden. In de buurt van zoet water en op het land zijn natuurlijk ook gewoon schelpen te vinden. Of denk ook eens aan gebieden waar je normaal gezien niet zo snel aan zou denken zoals plaatsen waar zeezand wordt opgespoten.

schelpen StrandSchelpen zijn eigenlijk een weekdier of beter gezegd: het zijn de dode resten van een weekdier. Op het moment dat jij je gaat verdiepen in schelpen en weekdieren zul je merken dat je je snel genoeg gaat afvragen hoe deze dieren geleefd hebben. Waarschijnlijk wil je weten hoe het soort heet, hoe het dier geleefd heeft en wat zo’n dier dan eet. Deze en nog meer vragen worden behandeld in het Schelpenmuseum. Ook staan alle strandvondsten beschreven op de website van het museum. Dit is inclusief naam en datum dat het gevonden is.

Souvenirs

Wil je een zoekkaart of een strandgids hebben? Die zijn verkrijgbaar bij de balie van het museum. Vind je na het museumbezoek de schelpen zo mooi dat je graag een souvenir mee naar huis wilt nemen? Dan kun je deze hier kopen. Souvenirs waar je aan kunt denken zijn bijvoorbeeld opgezette zeesterren, krabben of natuurlijk een mooi schelp.

Tarieven en openingstijden

Het Schelpenmuseum is dagelijks geopend van 14:00 – 17:00 uur en van 20:00 – 22:00 uur. Deze tijden gelden ook voor de weekenden. Je kunt altijd even bij het museum op het bord kijken of de tijden eventueel gewijzigd zijn.

Voor kinderen t/m 12 jaar bedraagt de entree € 1,00 euro.
Entree voor volwassenen is € 2,00 euro.

Wil je graag als grote groep van meer dan 10 personen het Schelpenmuseum bezoeken op andere tijden? In overleg met de eigenaren is dit mogelijk. Wanneer je als groep graag wilt deelnemen aan een schelpen-excursie is dit ook bespreekbaar.

Ga je samen met een klas naar dit museum? Houdt er dan rekening mee dat een lesbrief € 1,00 per stuk is. De bovenbouw van basisscholen en de onderbouw van middelbare scholen zijn welkom voor een museumbezoek. Als je toch op Schiermonnikoog bent is dit een mooie kans om de leerlingen iets bij te brengen over het leven in de zee.

Vorig artikelDe Schierstins Feanwalden
Volgend artikelWitmarsum