Oppenhuizen in het Fries bekend als Toppenhuzen is een tweelingdorp samen met Uitwellingerga. Dit houdt in dat beide dorpen samen één geheel vormen. Oppenhuizen ligt ten zuiden van Sneek in de gemeente Súdwest-Fryslân en is langs de natuurlijke waterloop It Ges gebouwd. Dit water verbindt rivier de Houkesloot die vervolgens ook Sneek en het Sneekermeer samenbrengt. Hierbij in de buurt ligt ook het industrieterrein Houkesloot II. In het verleden is de natuurlijke waterloop enorm belangrijk geweest voor de boeren die op deze manier bij hun hooilanden konden komen. Oppenhuizen telt iets meer dan 1000 inwoners.
Molen in Oppenhuizen
De Geeuwpoldermolen, in het Fries genaamd Geau’s Mole, is een molen waarvan het bouwjaar onduidelijk is. De ligging hiervan is aan het Prinses Margrietkanaal en men denkt dat de vestiging ergens in de eerste helft van de negentiende eeuw heeft plaatsgevonden. Er wordt vanuit gegaan dat deze molen in het jaar 1832 en anders in 1841 is gebouwd. De Geeuwpoldermolen is als enige exemplaar overgebleven van de bijna twintig poldermolens die er toentertijd hebben gestaan. Deze molen dient nog steeds om het natuurgebied de Geeuwpolder te bemalen. In de jaren 1954 en 1965 werd bovenstaande molen gerestaureerd en 16 jaar later werd het een eigendom van stichting De Fryske Mole die zich in Leeuwarden bevindt.
Omdat de molen in zo’n slechte staat was, werd deze van de rijksmonumentenlijst gehaald. Daarna stemde de toenmalige Rijksdienst voor de Monumentenzorg toe om hem te slopen. Het Rijk had er namelijk geen zin in om hiervoor te betalen. Niet iedereen was het hier mee eens waardoor mensen zich hiertegen gingen verzetten. Dit verzet heeft ervoor gezorgd dat er jaarlijks een bedrag apart werd gezet dat gebruikt werd voor het onderhoud van deze molen. In 1987 werd het onderhoud betaald door de provincie zelf, de gemeente Wymbritseradeel en het Prins Bernhardfonds.
Zou je het leuk vinden om de Geeuwpoldermolen in Oppenhuizen eens te bezichtigen, dan is dat mogelijk nadat je een afspraak hebt gemaakt en een weg over het water hebt afgelegd.
Monumenten
Behalve de boven benoemde molen zijn er nog een aantal monumenten in Oppenhuizen zoals het woonhuis genaamd Gea-sicht. Dit is een huis gebouwd in een Ambachtelijke en traditionele stijl. De eerste steen van deze woning is gelegd door Wieger Visser. Er wordt gezegd dat hij behoorde tot de rijke palinghandelaarsfamilie Visser. Deze familie had een enorme invloed op de omgeving en speelde maatschappelijk maar ook economisch een belangrijk rol in dit dorp in de 19e en 20e eeuw.
Een gebouw dat erg lijkt op dit woonhuis is de voormalige pastorie van de Hervormde Kerk. Deze werd in 1866 gesticht toen de weg tussen Sneek en Oppenhuizen-Uitwellingerga werd aangelegd. Sinds deze tijd was er niet alleen vervoer meer mogelijk via het water, maar ook per weg over het land. Hierdoor ontstonden er vele nieuwe gebouwen in Oppenhuizen. Aan de achterkant van de pastorie stroomt It Ges.
Ten derde staat de Johanneskerk ook als monument in Oppenhuizen. In 1695 is de eerste steen gelegd. Later werd het middeleeuwse kerkgebouw door een zaalkerk vervangen. De kerktoren heeft een mechanisch torenuurwerk uit het jaar 1916. Hierin hangt een klok uit het jaar 1483. In de 19e eeuw zijn er nog verschillende aanpassingen aan dit kerkgebouw geweest en in 1914 besloot een architect op deze kerk opnieuw in te richten zodat er meer zitplaatsen konden komen. In 2013 is er nog een restauratie geweest.
Kortom: er is genoeg te bezichtigen in Oppenhuizen!