Love Monument Leeuwarden

Sinds 2018 is de Friese hoofdstad genaamd Leeuwarden rijk aan het Love monument. Dit is een nieuwe fontein die door zijn grootte niet gemist kan worden. Iedereen die vanaf het treinstation loopt zal twee grote witte gezichten zien. Omdat er in ditzelfde jaar in elke Friese stad één fontein in de provincie is geplaatst, is de fontein genaamd “Love” in Leeuwarden neergezet. Deze fontein is een onderdeel van de elf fonteinen die de culturele hoofdstad vertegenwoordigde. Deze fontein is gelijk opgenomen in de lijst van Friese monumenten.

Love monument

Love Monument LeeuwardenHet Love monument is een fontein met een hoogte van zeven meter. De twee witte gezichten rusten op een ovaalvormig zwart plateau. Het ene gezicht is dat van een meisje en het andere gezicht is dat van een jongen. Het lijkt alsof zij elkaar aankijken omdat beide gezichten naar elkaar toegedraaid staan. Toch zijn hun ogen gesloten. De kunstenaar heeft voor deze serene expressie gekozen zodat de fontein rust uitstraalt. Het is dus ook alsof zij in een meditatie houding zijn neergezet. Het idee hierachter is dat zowel de jongen als het meisje beide dromen. Dit is een heel kinderlijk beeld omdat kinderen vaak de toekomst hoopvol inzien. Voor hen is de toekomst dus als het ware een droom gevuld met beloftes.

Spaanse ontwerper

De ontwerper voor het monument komt uit Barcelona. Hij is in de zomer van 2014 voor het eerst in Leeuwarden geweest. Tijdens zijn bezoek ontmoette hij de burgemeester, de directeur die gaat over stadsontwikkeling en een aantal wethouders. Deze ontmoetingen waren het begin van het meedenken aan de herinrichting van de stad Leeuwarden. Specifiek het gebied rond het treinstation kon wel wat verbetering gebruiken. De kunstenaar staat bekend om zijn werk met grote gezichten. Het leek de gemeente van Leeuwarden dan ook een geschikt idee om hem te vragen voor het ontwerp van de fontein voor Leeuwarden.

Inspiratie voor Love monument

De kunstenaar werd niet alleen geïnspireerd door zijn eerdere werken met gezichten. Op een ochtend liep hij door de Friese velden en zag hij hoe de nevel daarboven uitsteeg. Omdat het water in Friesland vanuit de grond komt in combinatie met de ochtendmist ontstond het idee voor het Love monument. Zijn uitwerking van dit idee resulteerde in een fontein met twee kinderhoofden waar omheen een twee meter hoge mistwolk hing. Zijn bedoeling was dat bezoekers van de stad hierin kunnen ronddwalen. Daarnaast kun je lekker zitten en genieten van het stadsuitzicht. In de lente zul je hier verschillende bloemen en oude bomen zien.

Positieve verandering

De gemeente van Leeuwarden was het er over eens dat Leeuwarden een verandering nodig had. De Friese hoofdstad was eerst namelijk wat druk en onoverzichtelijk. Sinds het “Love” monument er staat, beschikt de stad over een blikvanger die niet alleen groot is. Door het gebruik van wit, wordt de omgeving er omheen ook helder. Ook zorgt het “Love” monument ervoor dat je weet wanneer je de stad van Leeuwarden binnenkomt.

Vorig artikelDe Ryptsjerksterpolder
Volgend artikelIJsbaan Iisnocht