Langweer

Langweer in het Fries bekend als Langwar is een dorp dat meer dan 1100 inwoners telt en grenst aan het meer Langweerderwielen. De dichtstbijzijnde plaats is Sint Nicolaasga. Mocht je hier heen willen fietsen dan doe je daar ongeveer 20 minuten over. Ga je liever met de auto? Dan ben je in ongeveer de helft van de tijd. Langweer is in het zomermaanden een trekpleister voor toerisme. Dit komt vooral door de gezellige sfeer die om dit dorp heen ligt. Als je het leuk vindt om te zeilen op het meer dan is dit dorp zeker een plek die het bezoeken waard is.

Geschiedenis van Langweer

LangweerLangweer was voor een lange tijd tot het jaar 1856 alleen via het water bereikbaar. In dat jaar kwam er verandering in toen het voor het eerst mogelijk werd om over het land te reizen. Er kwam een verbinding naar de buitenwereld die richting het dorp Sint Nicolaasga liep. Het inwoners aantal is flink gestegen toen er in 2007 begonnen is aan het bouwen van een nieuwe woonwijk. Het doel met deze wijk was dat er in 2011 in ieder geval 1000 mensen in Langweer zouden wonen. Voordat deze nieuwe huizen er waren was het inwoners aantal namelijk 976. Terwijl er sprake was van nieuwbouw is er wel rekening gehouden met de historie van dit dorp. Dit wil zeggen dat het beschermde dorpsgezicht niet is aangetast.

Rijksmonumenten in Langweer

Dit dorp heeft 15 rijksmonumenten waarvan de meerderheid uit woonhuizen bestaat. Een ander monument is het rechthuis van Doniawerstal of in het Fries Doanjewerstâl. Tot het jaar 1984 was dit een gemeente in het zuiden van Friesland. Deze gemeente was de kleinere versie van het dorp Langweer. Een jaar voordat de gemeentelijke herindeling plaatsvond, waren er in de gemeente Doniawerstal zeventien dorpen waarvan Langweer de hoofdplaats was. Het rechtsgebouw komt uit uit de 19e eeuw.

Het vroegere gemeentehuis van Langweer heet Osinga State. In de 19e eeuw was er al sprake van meerdere verbouwingen en in 1939 was het gebouw gesloopt. Er werd toen een nieuw gebouw neergezet ter vervanging. De bouw hiervan was een jaar later voltooid.

In 1777 werd er in Langweer een hervormde kerk gebouwd dat ter vervanging diende van een kerk uit 1683. Het allereerste kerkgebouw was uit de 13e eeuw en werd helaas in 1517 verwoest door een brand. Naast deze kerk staat een pastorie uit het jaar 1910. In 1923 is de hervormde kerk in Langweer een restauratie ondergaan.

In 1782 werd er een polder- en korenmolen gebouwd met de naam Langweerder molen. De tweede naam hiervoor is Sweachmermolen. In 1925 werd er een elektrisch gemaal gebouwd waardoor deze molen zijn functie verloor. Jaren is er toen niks mee gedaan totdat er in 1949 een stichting opgericht werd met de naam: Stichting tot instandhouding van de Langweerder molen. Het heeft toen nog jaren geduurd voordat deze molen weer helemaal functioneerde, maar sinds het jaar 1998 is het weer mogelijk om water uit de polder te malen.

Vorig artikelBroek
Volgend artikelAppelscha