Zurich

Zurich, in het Fries bekend als Surch is een dorp dat iets ten noorden ligt van waar de Afsluitdijk de Friese kust bereikt. In 2011 telde dit dorp 168 inwoners. Waarschijnlijk komt deze plek aan zijn naam door het woord Zuderinghe wat zuidhoek betekent.

Geschiedenis van Zurich

ZurichIn de veertiende eeuw wordt Zurich voor het eerst genoemd alleen dan onder de naam Suderinge wat zuidoever betekent. Deze plaats ligt namelijk op de zuidelijke oever van de Marne. Oorspronkelijk had de kerk van dit dorp een zadeldak maar in het jaar 1772 werd de kerk afgebroken. Opmerkelijk hieraan was dat de toren wel bleef staan als baken voor de scheepvaart. 92 jaar later werd er was weer een kerk tegen deze toren aan gebouwd. In het jaar 1830 waren er 152 inwoners in deze plaats, maar door de aanleg van de Afsluitdijk groeide het aantal inwoners. In 1958 is het zelfs zo geweest dat er 340 mensen woonden. Dit aantal is weer afgenomen sinds de weg van de Afsluitdijk niet meer door dit dorp heenloopt. Dit had ook gevolgen voor een basisschool die in 1986 werd gebouwd. Bij gebrek aan leerlingen moest deze school namelijk na 10 jaar alweer gesloten worden.

De naamsbekendheid van Zurich

Als je de naam Zurich ziet staan denk je waarschijnlijk al gauw aan de grootste stad van Zwitserland, genaamd Zürich. Dat beide plaatsnamen zoveel op elkaar lijken heeft voordelen voor ons als Nederlanders. Dit maakt namelijk de Zwitserse mensen erg nieuwsgierig naar dit dorp waardoor er ook veel mensen vanuit Zwitserland naar Friesland komen. Toen er in het jaar 2000 sprake was van het plan om Zurich te verfriesen naar Surch, kwam het dorp in verzet. Zoals bij Kornwerderzand het geval is dat de Europese wandelroute langs het dorp loopt, zo loopt de route bij Zurich er juist doorheen. Een echte aanrader voor de wandelaars onder ons!

Vorig artikelKornwerderzand
Volgend artikelHolwerd