Grou

Grou is een dorp dat onderdeel is van de gemeente Leeuwarden. Het ligt ten westen van het Prinses Margrietkanaal en telt zo’n 5700 inwoners. Dit dorp heeft een station dat van Grou naar Jirnsum loopt. In 1989 werd bepaald dat deze plaats niet langer Grouw zou heten, wat daarvoor wel het geval was. De W werd weggehaald en voortaan moest dit dorp het doen met de Friestalige naam Grou.

Geschiedenis van Grou

Grou In de 13e eeuw werd de Sint-Pieterskerk in een Romaanse stijl gebouwd. In de loop der jaren is deze kerk meerdere keren verhoogd en vergroot door middel van tufsteen en baksteen. Twee eeuwen na de eerste bouw werd de kerk opnieuw uitgebreid. De huidige toren bestaat sinds toen. In 1653 werd de luidklok gegoten en de koorwand die zich eerst in de buitenmuur bevond kreeg een andere bestemming na de hervorming die Maarten Luther begonnen was. Een aantal van de gevels werden weer dichtgemetseld. Vanaf toen heeft het tot 1832 gediend als recht- en raadhuis. Daarna kwam hier een woning voor een koster en enige tijd later ging het toch terug naar het Katholieke geloof toen deze ruimte gebruikt werd als een vergaderplaats van de paus en de Kardinalen.

Binnen in de kerk zijn een preekstoel uit de 17e eeuw en twee herenbanken uit de 18e eeuw te vinden. En zoals velen kerken een gebodsbord hebben met de 10 geboden erop is dat hier niet het geval. In plaats daarvan staat de samenvatting uit het evangelie van Mattheus erop en ook een tekst uit het evangelie van Johannes.

Museum en monumenten

Grou is in het bezit van een museum genaamd Museum Het fan Fryslân. In dit museum is rijk aan geschiedenis over dit dorp. Ook heeft deze plaats 43 rijksmonumenten ingeschreven staan waaronder vooral veel woonhuizen, maar zeker ook boerderijen, molens en restanten van een waterkering.

Water GrouActiviteiten in Grou

Sinds 2007 is er de mogelijkheid om op een schaatsbaan in de buitenlucht van Grou te schaatsen.
Er wordt beweerd dat dit ijs beter zou zijn dan het kunststof ijs van de Verenigde Staten. Voor elke Fries die van schaatsen houdt is het natuurlijk de moeite waard om deze schaatsbaan eens uit te proberen.

Ook vindt er in dit dorp sinds 1945 elk jaar de eerste zeilwedstrijd van de Sintrale Kommisje Skutsjesilen plaats. Bij zo’n wedstrijd van schuitje varen zijn er ongeveer 10 mensen die meedoen per schip. Het is namelijk best zwaar om een schip te besturen.

Wil je liever een sport beoefenen zoals atletiek of voetbal? Dan kun je terecht bij één van de sportverenigingen van deze plaats.

Vorig artikelBurgum
Volgend artikelGoutum