De Friezen

Wanneer je naar het Noorden van Nederland rijdt kom je in Friesland terecht en daarmee dus ook in aanraking met de Friezen. Wanneer je in deze provincie bent zul je ontdekken dat de Friezen een eigen cultuur hebben. Wil je hier mee over weten? Dan is Museum Hert fan Fryslân in het dorp Grou een echte aanrader om te bezoeken. Je kunt ook naar Allingawier gaan om Het Friese Museumdorp te bezoeken. Wat doet het Friese volk anders dan de rest van Nederland? Wat maakt de Friezen uniek? Hieronder zul je meer ontdekken over hoe het Friese volk ontstaan is.

Friesland; een unieke provincie

Naast het feit dat Friesland in het bezit is van een eigen taal, zijn de Friese lekkernijen ook iets dat de Noordelijke provincie echt kenmerkt. De weilanden, prachtige bossen en verschillende stranden sieren deze provincie nog meer. Ook zijn er ontzettend veel musea en rijksmonumenten te vinden. In Friesland kun je bijna elke sport wel beoefenen, maar uiteraard staat de provincie het meest bekend om het schaatsen. Door elf verschillende steden heen schaatsen is dan ook een bijzondere prestatie. Daarom is de welbekende Elfstedentocht één van de dingen die Friesland uniek maakt. Wil jij je nog meer verdiepen in de Friese cultuur door verschillende gerechten uit te proberen? Dan kun je er voor kiezen om de Friese recepten eens te maken. De recepten variëren van verschillende soorten koek tot soepen.

De Friezen van vroeger

De FriezenZoals je misschien wel weet, heeft Friesland een rijke geschiedenis. Het Friese volk leeft in de buurt van de Noordzee. Waar tegenwoordig Groningen ligt, liep de provincie vroeger door richting Duitsland. Daarnaast was er ook een gedeelte van Denemarken dat toebehoorde aan Friesland. Dit wil zeggen dat Friesland vroeger als het ware groter is geweest dan dat het nu is. Zo heb je in West-Friesland dat in Noord-Holland ligt, de West-Friezen. In Duitsland heb je de Oost – en Noord-Friezen. Deze aanduidingen zijn tijdens de middeleeuwen ontstaan. Toen werden de Friese mensen die in Holland woonde, de West-Friezen genoemd omdat zij geografisch westelijk van de Zuiderzee gelegen waren. De voorouders van het Friese volk van tegenwoordig lagen Oostelijk op de kaart waardoor zij de naam “Oost-Friezen” kregen. De bewoners van Groningen kregen ook te maken met deze laatste Friese benaming. Later verschoof de naam zelfs naar OstFriesland, de Duitse regio.

Friese identiteit en eigen rechten

Tot in de 18e eeuw is de Friese identiteit levend gebleven in provincie Groningen. Na 1800 is een groot deel van de identiteit verdwenen. In 1920 vond er een grensverschuiving plaats waardoor de Noord-Friezen verdeeld werden onder de benaming “Nationale Friezen” en “Duitsgezinde Friezen”. Het grootste gedeelte van Noord-Friesland werd bij Duitsland gevoegd. Terwijl zij in de minderheid waren, is de nationale groep begonnen met het opkomen voor hun eigen rechten. De Duitse groep is zichzelf vanaf dat moment gaan zien als Duitse stam. Het grote contrast tussen beide groepen verdween pas aan het einde van de 20e eeuw.

De Friezen van tegenwoordig

In tegenstelling tot hoe de provincie vroeger verdeeld was, ziet Friesland er nu heel anders uit. Tegenwoordig is alleen provincie Friesland nog onderdeel van het Friese volk. Dit komt doordat deze provincie het Fries nog als echte taal spreekt. Daarnaast spreekt nog wel een klein inwoneraantal van West-Friesland in Noord-Holland en in Oost-Friesland in Duitsland, de Friese taal. Het Friese volk is zowel in Nederland als in Duitsland erkent als nationale minderheid. Toch dragen tegenwoordig alleen de inwoners van Friesland de naam “Friezen”. Internationaal staan ze vaak bekend als Westfriezen. De bevolking noemt zichzelf vaak (Westerlauwerse) Friezen. Op deze manier is het duidelijk dat de mensen vanuit Friesland in het Noorden van het land wonen en dat de West-Friezen de inwoners van West-Friesland zijn. Noord-Friesland is het gebied waar de Friese inwoners vanuit Duitsland en Denemarken wonen. In totaal zijn er zo’n 50.000 mensen die tot de Noord-Friezen behoren.

Door de rijke geschiedenis en de unieke uitstraling van de Friese provincie is het zeker de moeite waard om eens te komen bezoeken.