Friese lekkernijen

Friese lekkernijen, wie kent ze niet. Typisch Fries eten dat over de hele wereld trekt. Maar wist je dat er wel honderden Friese gerechten en hapjes zijn? Daarom een overzicht van de top 5 Typisch Fries eten. Van suikerbrood tot een echt drankje: we beschrijven het in deze lijst. Ben jij nieuwsgierig welke Friese lekkernijen het in deze lijst halen?

Top 5 Friese lekkernijen

Voor een overzicht van de Friese lekkernijen beginnen we bij hetgeen wat het meest bekend is. Op de pagina Friese producten vind je al een goed overzicht van al het lekkers wat uit Friesland komt. Dit is een top 5 van de favorieten vanuit zowel de provincie als heel Nederland.

Suikerbrood Friese lekkernijenFries Suikerbrood

Fries suikerbrood, ook wel Fryske sûkerbôle genoemd is een zoet brood vol met suiker. Dit is typisch Fries eten voor bij de lunch of het ontbijt. Daarnaast is het ook perfect als tussendoortje. Hoewel je dit brood vandaag de dag overal vind is Fries suikerbrood toch een stuk lekkerder. Uiteraard komt het lekkerste suikerbrood dan ook echt uit het hart van Friesland.

Oranjekoek

Bij oranjekoek denk je al snel aan een oranje koekje die je tijdens Koningsdag heerlijk kan oppeuzelen. Maar dat is niet het geval! Het is een roze koek met sinaasappelsnippers. Hier komt ook de naam van deze tranditonele Oranjekoek vandaan. In Nederland kom je deze koek veel tegen tijdens verjaardagen en feestjes. Ook tijdens Koningsdag wordt dit overal veel verkocht. Toch is het Fries eten dat tijdens vaak bij de koffie wordt gegeten. Een lekkere versnapering voor in de drinkpauzes.

Beerenburg

Hoewel Beerenburg officieel niet uit Friesland komt maar uit Amsterdam wordt dit al jaren als het Friese drankje uit Dokkum gezien. In deze plaats is namelijk het bedrijf Sonnema gevestigd. Beerenburg werd veel gebruikt tijdens het schaatsen om het lichaam warm te houden. Vandaag de dag is het overal te koop en is het voor velen een favoriet voor een gezellige avond. Het alcoholische drankje wordt gezien als een likeur van kruiden. Het heeft een volle smaak en een hint van drop.

Fryske Dûmkes

De Fryske Dûmkes oftewel Friese duimpjes is een typisch Fries koekje dat overal nu veel gegeten wordt tijdens de koffie of thee. De oorsprong van de naam van deze koek komt van de afwerking. Er werd namelijk een duimafdruk achtergelaten. En als je goed kijkt ziet deze Friese lekkernij er ook als een duim uit. Fryske dûmkes smaken naar anijs en zijn meestal besprenkelt met suiker.

Nagelkaas

NagelkaasAls laatste van de Top 5 typisch Fries eten hebben we een speciale voor de kaasliefhebbers: de Nagelkaas. Een kaas met de ingrediënten kruidnagel en komijn creëert een smaaksensatie die erg op prijs wordt gesteld. Zo wordt deze Nagelkaas ook getekend als smaakvolle kaas met een pittige nasmaak.

Met deze kaas is het hele lijstje compleet. Al deze gerechten kan je met uitgebreidere informatie terug vinden op de website. Wat is jouw favoriete Friese lekkernijen?