Anjum oftewel in het Fries Eanjum is een dorp gelegen in het Noordoosten van gemeente Dongeradeel. Rond het jaar 1000 werd dit dorp gesticht, waarschijnlijk door een man die Ane heette. In 2014 telde deze plaats 1065 inwoners.
Van 1913 tot 1935 was Anjum het eindpunt van de spoorlijn Leeuwarden – Anjum. Deze spoorlijn staat in Friesland ook bekend als het Dokkumer Lokaeltsje oftewel het Dokkumer lokaaltje. Het leuke aan deze spoorlijn is dat het oude stationsgebouw er nog steeds staat. Tegenwoordig is Anjum een dorp met voorzieningen voor het Noordoostelijke deel van de gemeente Dongeradeel. Een moderne supermarkt, kleinere winkels en een bank zijn allemaal in dit dorp gevestigd.
Bezienswaardigheden in Anjum
Als bezienswaardigheid vind je het misschien leuk om de Michaëlkerk te bezichtigen. In de 12e eeuw werd deze kerk gebouwd van tufsteen. Dat is een vulkanisch gesteente. In de kerktoren hangt een klok uit het jaar 1618. De preekstoel komt uit de 17e eeuw en het orgel uit 1875. 1000 jaar later werd deze kerk gerestaureerd en nu behoort het kerkgebouw tot rijksmonument.
Naast bovengenoemde kerk staat er in Anjum net als in Woudsend, ook een stellingmolen. Deze molen komt uit 1889 en heet De Eendracht. De Eendracht bestaat uit acht kanten en werd gebruikt voor het malen van koren en pel. Dit was een vervanging van een monnikmolen die helaas datzelfde jaar door blikseminslag in brand was gevlogen. Toen de vervangende molen werd gebouwd zijn er onderdelen van twee gesloopte molens uit Leeuwarden hergebruikt. Ook pakte zij het deze keer slimmer aan dan bij de eerdere molen. Er werd namelijk een 40 pk Kromhout gloeikopmotor geplaatst zodat de molen ook bij windstil weer kon malen. In het jaar 1965 werd deze windmolen buiten gebruik gesteld. Twee jaar daarna nam de gemeente Oostdongeradeel deze over en vier jaar daarna vond er een restauratie plaats. In 1994 werd de molen overhandigd aan de Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel. De Eendracht is in het molenmuseum gevestigd.