Menaldum

Menaldum of ook wel in het Fries bekend als Menaam, is een dorp dat iets Noordelijker in de Friesland ligt. Deze plaats bevindt zich rechts van Franeker en telde in 2014 zo’n 2683 inwoners. Vroeger behoorde menaam tot de gemeente Menameradiel. Sinds 2018 is dit veranderd en behoort het tot de gemeente Franekeradiel. Een prachtige plek in een mooie omgeving met een actieve gemeenschap. Dat is waar deze plaats in de omgeving bekend om staat.

Geschiedenis van Menaldum

MenaamMenaldum is enkele eeuwen voor het begin van de jaartelling ontstaan op de kwelderwal tussen Dronrijp en Beetgum. Menaldum werd gebouwd om een kerk heen. In het jaar 1786 vond de gemeente het namelijk ontzettend belangrijk dat deze hoge kerk met toren bleef staan. Daarom is de buurt ten Westen, Noorden en Oosten om de kerk heen gebouwd. Eerst leek het erop dat Berlikum de oudste papieren had en dat ook Dronrijp zich ontwikkelde tot betekenisvol dorp. Tegen verwachtingen in werd toch Menaldum de hoofdplaats van deze omgeving.

Stukken van de terp zijn aan het eind van de 19e eeuw afgegraven. De Menaldumervaart lag om het dorp heen en deze liep bij Marssum over in de Balensvaart, die vervolgens weer richting de Harlingertrekvaart liep.

Waar stond Menaldum om bekend?

De inwoners van deze plaats ook wel bekend als Menaldumers, waren in het bijzonder actief in de aardappelteelt. Zowel de aardappelbeurs als de tuinbouw waren van belang. Vooral aan de kant waar veel gaardeniers bedrijven te vinden waren, namelijk de Berlikumer zijde. In de 19e eeuw groeide het aantal inwoners van dit dorp steeds meer en na de Tweede Wereldoorlog, vanaf eind jaren zestig is deze plaats aan de noordwest- en zuidzijde sterk gegroeid.

Het gemeentehuis van Menaldum

 MenaldumIn de jaren 1841 tot 1843 is het gemeentehuis van Menaam gebouwd. Wat opvalt aan dit gemeentehuis, is dat het een gele kleur heeft en het bouwwerk gietijzeren Toscaanse zuilen heeft. Daarnaast is het gebouw afgewerkt met een kroonlijst. Wat je misschien leuk vindt om te weten, is dat dit gemeentehuis sinds oktober 2017 te koop staat.

 

Vorig artikelSint Nicolaasga
Volgend artikelAnjum