Stiens

Stiens is een dorp gelegen in de gemeente Leeuwarden en telt ongeveer 7600 inwoners. Aan dit dorp grenst de provinciale weg N357 die tussen Leeuwarden en Holwerd ligt. Zoals bij de meeste dorpen het geval is, heeft ook Stiens een Hervormde kerk. Wat bijzonder is aan de Sint-Vituskerk is dat deze precies in het hart van het dorp gevestigd is. Terwijl dit nu een Hervormde kerk is, was deze kerk oorspronkelijk gebouwd als Katholieke kerk. Vroeger stond er een veemarkt om de kerk heen waardoor het kerkhof nu toegankelijk is via draaihekken. Dit blokkeerde de toegang voor loslopend vee naar het kerkhof.

Jakibspaad

Jakibspaad is de Friese betekenis voor Jacobspad en een pelgrimsroute van zo’n 130 kilometer die door Stiens loopt. Deze route loopt via verschillende Nederlandse provincies om vervolgens uit te komen bij een Europese pelgrimsroute die naar Spanje leidt.

Molens in Stiens

StiensNet als in Holwerd het geval is, staat ook in Stiens een koren molen met de naam De Hoop. De molen in dit dorp is gebouwd in 1853 maar moest twee keer herbouwd worden. Dit gebeurde in 1978 en na een brand in 1992 was dit nogmaals het geval.

De kleine molen of in het Fries De Lytse Mûne is de bijnaam voor de oorspronkelijke naam Binnema molen. Deze molen uit 1913 wordt niet alleen klein genoemd, hij staat ook nog bekend als de kleinste molen van Nederland. Deze molen staat aan de Zuid-Westrand van Stiens.

Ook de Steenhuistermolen, gebouwd in 1880, is een poldermolen dicht bij Stiens. Toen de molen in 1952 beschadigde door een storm, dacht men erover na om een windmotor in de plaats neer te zetten. Er werd afgeweken van dit plan en 10 jaar later brak één van de roeden. In 1969 verloor deze molen zijn functie omdat er steeds modernere molens kwamen. De Steenhuistermolen is in 2000 voor het laatst gerestaureerd. Mocht je deze molen graag willen bezichtigen, dan is dit mogelijk op afspraak.

Vorig artikelHolwerd
Volgend artikelSint Annaparochie