Sint Annaparochie

Sint Annaparochie in het Fries bekend als Sint Anne is het grootste dorp van gemeente Waadhoeke. Sinds januari 2018 behoort Waadhoeke tot de Nederlandse gemeentes. Daarvoor is dit dorp jarenlang hoofdplaats geweest van gemeente het Bildt. Sint Annaparochie ligt dichtbij Stiens en ligt zo’n 15 kilometer van Leeuwarden verwijderd. Dit grote dorp telt ongeveer 4800 inwoners.

Geschiedenis van Sint Annaparochie

Deze plaats is ontstaan toen de inpoldering van de voormalige kustgemeente het Bildt plaatsvond. De mensen die hiermee bezig waren kwamen uit een streek genaamd Altena. Vandaar dat zij dit dorp dezelfde naam gaven. Men bleef na het inpolderen wonen op dit nieuwe stuk land. Vlak daarna kreeg Sint Annaparochie een kerk die gebouwd was met hout en stro. Creatief bedacht zou je zeggen. Toch wilde het Bisdom van Utrecht deze kerk niet inzegenen omdat het gebouw te bouwvallig zou zijn geweest. Mede hierdoor werd de kerk vervangen door een Griekse kruiskerk die vernoemd werd naar de heilige Anna, dit was de moeder van Maria. Later kreeg ook het dorp de naam Sint Annaparochie. Jaren later werd deze kerk gesloopt waarna er op dezelfde plek een nieuwe kerk gebouwd werd.

Sint AnnaparochieDe nieuwe kerk stamt uit het jaar 1683 en is te herkennen aan de achthoekige bouwstijl. Willem van Haren had de opdracht gegeven om deze nieuwe kerk te laten bouwen. Vandaar dat het ook de naam Van Harenskerk kreeg. De familie Van Haren kreeg in 1688 ook een eigen grafkapel. 13 personen vanuit deze geslachtslijn zijn er in de grafkelder, die zicht onder de grafkapel bevindt, bijgezet. Wat ook een belangrijke gebeurtenis uit de geschiedenis is, is dat in deze oude kerk de bruiloft van kunstschilder Rembrandt van Rijn en zijn vriendin Saskia van Uylenburgh plaatsvond. Als aandenken is er voor de Van Harenskerk een bronzen beeld geplaatst van Rembrandt en zijn toenmalige vrouw. Rond het jaar 1700 werd er een preekstoel van houtsnijwerk vanuit Duitsland in deze kerk geplaatst. Sint Annaparochie heeft zo’n 16 inschrijvingen als het gaat om rijksmonumenten. Één daarvan is bovengenoemde kerk.

Het centrum van Sint Annaparochie

Omdat dit dorp zo groot is beschikt het over verschillende soorten winkels zoals onder andere supermarkten en kledingwinkels. Drogisterijen en zelfs bouwmarkten zijn hier ook te vinden. Dit is niet alleen erg handig voor het dorp zelf, maar natuurlijk ook voor de dorpen die hierom heen liggen.

Ook leuk om te weten is dat er genoeg mogelijkheden zijn om te sporten in dit dorp. Zo zijn er twee sportcomplexen. Voor voetbal en kaatssport is er De Waaie en voor andere sporten is er De Bildtse slag die functioneert als sporthal en zwembad. Kortom Sint Annaparochie is een prima dorp met velen voorzieningen.

Vorig artikelStiens
Volgend artikelDamwoude