In Leeuwarden is een museum gevestigd in een pakhuis uit de 19e eeuw en in een woonhuis dat uit 1872 komt. Dit museum heeft de naam “Het andere museum.” Hier kun je verschillende oude collecties vinden. Te beginnen met de oldtimers vanuit Europa en Amerika. Deze collectie van oldtimers bestaat voornamelijk uit auto’s van voor de oorlog, maar ook auto’s van na de oorlog worden regelmatig nog gebruikt voor het rijden van rally’s.
Oldtimers
Iedere auto heeft zo zijn eigen geschiedenisverhaal. Bij Het andere museum wordt je even teruggebracht naar jaren geleden. Dit brengt een romantische, bijzondere sfeer met zich mee. Bij dit museum vind men het geweldig om te mogen vertellen over wat deze auto’s ieder op zich zo prachtig maakt. Daarnaast is het ook mogelijk om filmmateriaal van de oldtimers te bekijken die voor de oorlog al bestonden.
Ook van de oldtimers die na de oorlog werden gemaakt heeft Het andere museum een collectie, waarvan een deel uit Engeland komt, een ander deel uit Zweden en uiteraard zitten er ook Nederlandse klassiekers tussen. Merken zoals Sunbeam en Gogomobil die niet zo bekend zijn, maar ook Dafjes en Volvo’s zijn hier te bewonderen. Mocht je erg benieuwd zijn hoe een Bentley of een Rolls Royce er van dichtbij uitziet, ook dat kun je hier waarnemen.
Het leukste aan deze auto’s is dat er altijd wel een verhaal achter zit waar één van de museum medewerkers enthousiast iets over kan vertellen. De oldtimers hebben veel over de hele wereld gereisd. De museum eigenaren rijden zelf veel rally’s en weten dus precies waar zij over spreken als het om rally’s en klassieke auto’s gaat. Zo hebben zij bijvoorbeeld helemaal van Nederland naar China gereden, maar ook door Zuid-Amerika.
Naast het feit dat dit museum in het bezit is van echte oldtimers, zijn er ook kleinere modellen beschikbaar in de vorm van speelgoed auto’s.
Het andere museum: treinen
Het andere museum is niet alleen rijk aan oldtimers, maar ook een collectie modeltreinen is hier te vinden. Het leuke is dat deze treinen op twee indrukwekkende spoorbanen boven de oldtimers rijden. Dit maakt dat u de treinen vanaf beneden en vanaf het museumcafé kunt zien. Op de onderste spoorbaan rijden stille treinen waarvan een deel van de modellen speciaal gemaakt is voor het museum. De treinen wisselen elkaar af door middel van een elektrisch wisselsysteem. Voor deze spoorbaan is er gekozen om voornamelijk Nederlandse treinen te laten rijden.
Op de spoorbaan die hierboven is gevestigd rijden de meest luxe modeltreinen. Het uniek aan deze treinen is dat ze allemaal historische geluiden maken zoals dat vroeger ook het geval was. De locomotieven fluiten op het moment dat zij een station verlaten. Het scheppen van kolen is te horen wanneer de treinen terug zijn bij het station. Ook is er veel nagedacht over details. Zo zijn er bijvoorbeeld poppetjes in de wagons gezet en er is zelfs verlichting in de locomotieven. Dit is allemaal gedaan zodat het er echter uitziet en het museum een unieke sfeer creëert. Voor deze spoorbaan hebben ze ervoor gekozen om niet alleen Nederlandse treinen te laten rijden, maar ook de Amerikaanse Southern Pacific en de Zwitserse Rhätische Bahn.
Mocht je het leuk vinden om te zien hoe verschillende dingen zijn nagebouwd met technisch speelgoed van vroeger dan zul je vast en zeker genieten van de verzameling Meccano.
Radio’s
Naast deze eeuwenoude voertuigen heeft dit museum ook een overzicht van hoe radio en fotografie zich in de afgelopen 100 jaar hebben ontwikkelt. Radio’s vanuit het begin van de 20e eeuw hadden een kristal ontvanger. In het museum zijn een aantal exemplaren te vinden die bijzonder te noemen zijn. Een tijd later werden de buizen radio’s geproduceerd. De ontwikkeling hiervan is te bewonderen terwijl je door de expositie wandelt. Het was zelfs zo dat de Nederlandse omroepen hun eigen radio’s maakte door middel van bouwdozen. Vandaar dat er in dit museum ook een korte golfontvanger van de AVRO te zien is. De kast om de radio heen werd door de jaren heen ook steeds stijlvoller gemaakt.
Textiel
Nog een onderdeel waar Het andere museum bekend om staat is de collectie van textiel wat betreft kant uit de 17e eeuw tot het kant van tegenwoordig. Mocht je het leuk vinden om dit te bekijken dan kun je ook gelijk de verschillende kantkloskussens vanuit heel Europa bezichtigen door de expositie genaamd “Kantreis door Europa.” Kant vanuit landen zoals Groot-Brittanië, Ierland, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland en Tsjechië is hier allemaal te bezichtigen. Wil je zien hoe kantklossen hier in Nederland wordt gedaan? Kom dan eens langs bij één van de kantdemonstraties.
De collectie bestaat uit verschillende stoplappen en een aantal merklappen. Deze laatste soort is vaak verhalend omdat het iets vertelt over de tijd waarin de maakster leefde. Als het jou interessant lijkt om de merklappen te zien dan is het mogelijk om een speciale rondleiding hiervoor aan te vragen.
In het andere museum is een geweldige collectie aan antiek naaigerei te vinden. Uit verschillende tijdsperiodes zijn naaidozen en alle bijbehorende artikelen te zien. Het tentoonstellingsboekje vertelt je meer over de geschiedenis over het naaien. Van het jaar 1878 tot 1973 was handwerkonderwijs voor meisjes een verplicht vak op school. Dit museum brengt dat onder de aandacht door bijvoorbeeld gebreide sokken te laten zien. Voor mensen die dit vak zelf ook op school moesten volgen wekken deze handwerkjes herkenning op. Zelfs oud lesmateriaal is hier te vinden. Lijkt het jou interessant om iets van deze vroegere cultuur te ontdekken? Wacht dan niet langer om een bezoek te brengen aan Het andere museum te Leeuwarden.