Hallum

Hallum is een terpdorp in de gemeente Ferwerderadeel in het Westen van Friesland. Het dorp telde in 2014 ongeveer 3000 inwoners. Het is een kleine plaats dat toch de moeite waard is om te bezoeken.

Geschiedenis Hallum

Ten Zuiden van de buurtschap Hallumerhoek bevond zich in de middeleeuwen het klooster Mariëngaarde. Dit klooster werd in 1163 gesticht. Tegenwoordig is er van het klooster nog maar heel weinig over. Slechts een gracht en een aantal stenen geplaats in een monument zijn de enige resterende dingen. Op het vroegere kloosterterrein dat beschermd wordt als archeologisch monument, bevindt zich nu een boerderij.

Een aantal jaren geleden in 2007 werd dit dorp beschikbaar gesteld voor archeologische opgraving. Toentertijd werden er resten uit de 4e en 5e eeuw gevonden. De reden dat deze opgravingen plaatsvonden kwam door de sloop van een oude koekfabriek die half in een terp gebouwd was.

Bezienswaardigheden en kerken

HallumDe kerktoren van de Hervormde Sint-Maartenkerk in dit dorp werd in het jaar 1464 tijdens een strijd tussen Friezen en Groningers in brand gestoken. In de 15e eeuw werd de Zuidelijke aanbouw ingericht als grafkapel en consistoriekamer (de vergaderruimte in Protestantse kerken). In het jaar 1802 stortte de zadeldaktoren in. Twee jaar hierna werd dit herbouwd. Ook de Gereformeerde kerk De Hoeksteen uit 1912 staat in de lijst van rijksmonumenten in Hallum. Beide kerken zijn door dezelfde architect gemaakt. Naast deze twee genoemde kerken is er in deze plaats ook een Doopsgezinde kerk uit 1910

Aan de Hallumertrekvaart, dat is ongeveer drie kilometer van Hallum vandaan, staat een poldermolen genaamd Genezareth. Deze molen staat ook bekend als de Kloosterpoldermolen en stamt uit het jaar 1850. Tegenwoordig is hij sinds 2006 in gebruik als reservegemaal voor als er sprake is van wateroverlast. Wil je deze molen graag komen bezichtigen? Dan is dit wel op afspraak.

Sportevenementen in augustus

Wil je in augustus naar leuke sportevenement in Hallum gaan kijken? Dan is misschien de Bartlehiemtocht of de Autocross een idee om eens te bezoeken. De Bartlehiemtocht is een internationale skeelerwedstrijd die elk jaar plaatsvindt op de derde zaterdag van augustus. De Autocross wordt elk jaar op de laatste zaterdag in augustus gehouden.

Industrie in Hallum

Wat je vast ook interessant vindt om te weten is dat dit dorp beschikt over een koekjesfabriek genaamd Hellema en de beschuitfabriek Van der Meulen. Deze producten gaan over de hele wereld: ze worden zelfs in Amerika verkocht. Misschien eens leuk om langs te rijden als je van koekjes houdt?

Vorig artikelDamwoude
Volgend artikelFerwert