Het Veenkloosterbos

De natuur in Friesland bestaat onder andere uit weilanden, meren en bossen. Het Veenkloosterbos is dan ook een gebied waar Friesland rijk aan is. Dit bos is ook bekend onder de naam Fogelsangh State en is gelegen in Veenklooster. Het dorp ligt in de buurt van Kollum en Buitenpost. In dit laatstgenoemde dorp kun je hele mooie bloemen bewonderen in Botanische tuin De Kruidhof. Dit is ontzettend leuk wanneer je jouw bezoek aan Het Veenkloosterbos wilt combineren met een kleurrijk park. Vooral in het voorjaar zul je zien dat dit een prachtig gezicht is. Om bij Het Kloosterbos te komen moet je naar Kleasterwei 3 gaan dat in het dorp Veenklooster ligt. In plaats van Het Veenkloosterbos, zul je de naam Fogelsangh-State zien.

De architect die in 1840 verandering aanbracht aan Het Veenkloosterbos, bracht een Engelse landschapsstijl in het bos. Zo vond hij het leuk om een theehuis, een hertenkamp en kronkelpaden in het park te plaatsen. Daarnaast kwamen er ook drie vijvers in te staan die vanuit de Engelse stijl gemaakt zijn.

Een aantal lanen en de zogenaamde “Modderberg” gaan nog verder terug dan het jaar 1800. In die eeuw maakte dit namelijk deel uit van een Franse tuin. Achter “de Modderberg” bevindt zich een oud stroompje met de naam de Swadde. Deze kleine rivier was tot in de 16e eeuw heel belangrijk, omdat het toen de grens was tussen twee Bisdommen, namelijk die van Münster en die van Utrecht. Tegenwoordig is de Swadde nog steeds een grens, maar nu tussen de Friese gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland.

Dierensoorten in Het Veenkloosterbos

Velen vogelsoorten trekken naar Het Veenkloosterbos om daar te gaan broeden. Daarnaast is dit bos ook jaarlijks een rustplaats voor Houtsnippen die later weer naar het zuiden vliegen. Eén van de grootste reigerkolonies uit het noorden zit hier in Het Veenkloosterbos in hoge bomen zoals eiken en beuken. Twee vogels die regelmatig in het bos broeden zijn de Havik en de ijsvogel. Vogels die je elk voorjaar weer kunt horen zijn de Koekoek en de Wielewaal. Wanneer je goed naar de oudere boomsoorten kijkt zul je zien dat zich daar velen soorten spechten bevinden. Tijdens je wandeling even wat eendjes voeren? Op de drie vijvers kun je verschillende soorten eenden zien.

Nog meer soorten dieren

Hert Het VeenkloosterbosNaast het feit dat er heel veel vogels te spotten zijn in Het Veenkloosterbos, zijn hier ook ontzettend veel andere dieren te vinden. Wanneer je in Het Veenkloosterbos rondloopt, zul je als je goed oplet reeën zien. Uiteraard zijn de damherten ook nog steeds in het hertenkamp te vinden. Ook is het zo dat er regelmatig een nieuw damhertbok ergens anders vandaan wordt gehaald. Dit gebeurt om te voorkomen dat er sprake is van inteelt. Ook leven er geiten in Het Veenkloosterbos. Zie jij de steenmarter of de hermelijn? Misschien kom je de wezel of de bunzing wel tegen. Ook is het mogelijk dat je vossen of konijnen in het bos rond ziet lopen.

Verschillende bomen en struiken

Naast dat je ontzettend veel diersoorten kunt tegenkomen in Het Veenkloosterbos, staan hier ook heel veel soorten bomen en struiken. Zo kun je wandelen door eikenlanen waarvan sommige eikenbomen ouder zijn dan 200 jaar. Rond 1840 werden er boomsoorten zoals paardenkastanjes, lindes, essen en acacia’s geplant. Wanneer je in de buurt van de ingang bent, kun je een aantal soorten van de stinzenplanten zien. Denk bijvoorbeeld aan het dubbele sneeuwklokje.

Wist je dat Het Veenkloosterbos ook mooi is voor in de winter? Er is namelijk bewust gekozen om bomen te planten zoals thuja’s en de hulst. Deze blijven groen gedurende de koudere maanden van het jaar. Een aantal bomen en struiken die hier vanzelf groeien zijn de vlier, lijsterbessen, berken, Elzen en de vuilboom. Daarnaast maken Rododendrons Het Veenkloosterbos ook een stuk mooier. En uiteraard hoort er bij een bos ook verschillende soorten mos. Varens kun je ook in de buurt van de sloten en grachten vinden. Kortom: er is zeer veel te zien wanneer je je in Het Veenkloosterbos bevindt. Voor de echte natuurliefhebber is het dus zeker de moeite waard om hier in de winter of in de lente eens naartoe te gaan.

Openingstijden en Tarieven Het Veenkloosterbos

Het Veenkloosterbos

Wil jij graag eens een mooie wandeling maken door Het Veenkloosterbos? Dan zijn de kosten hiervoor 1 euro per persoon. De entreekaartjes kun je kopen bij de woning van de tuinman en bij de beheerders van de state. Vind je het zo’n mooie locatie dat je hier met je gezin graag vaker naartoe wilt gaan? Dan kan het handig zijn om een gezin jaarkaart aan te schaffen voor € 10,-

Let op: midden maart t/m midden juni is Het Veenkloosterbos niet toegankelijk voor bezoekers. Dit heeft er mee te maken dat het broedseizoen plaatsvind tussen 15 maart en 15 juni. De volgels willen hierbij niet gestoord worden. Houd hier dus alsjeblieft rekening mee wanneer je een dagje uit plant. De rest van het jaar is het bos namelijk gewoon toegankelijk. Houdt er rekening meer dat honden hier niet zijn toegestaan.