Oosterwolde is een dorp in het oosten van Friesland en ligt vijf kilometer van Appelscha af.
De toeristische vaarroute genaamd De Turfroute loopt door het zuidoosten van Friesland waardoor het dwars door Oosterwolde heen gaat. Dit dorp is ontstaan toen de turfroute in de 16e eeuw werd aangelegd. Toen werden namelijk een aantal brinken bijeengevoegd en de Oostenbrink is hiervan het best bewaard gebleven. Ook is het zo dat sinds 1886 Oosterwolde de hoofdplaats is van gemeente Ooststellingwerf en dit dorp tegenwoordig ongeveer 9800 inwoners telt.
Geschiedenis van Oosterwolde
Vroeger was dit dorp via tram bereikbaar maar tegenwoordig is dit niet meer het geval. De plaats van deze tramlijn die richting Makkinga liep, is nog gedeeltelijk terug te vinden. Tot het jaar 1885 was Makkinga namelijk de hoofdplaats van de gemeente. Desondanks dat de tramlijn er niet meer ligt, herinnert de straatnaam Trambaan nog wel aan hoe de tram daar toentertijd reed. In 2011 werd hiervoor een monument opgericht dat bestaat uit een bok en een stuk rails.
Oosterwolde heeft naast bovenstaande straatnaam nog een straatnaam met een diepere betekenis. Dit is de dertienaprilstraat. In de Tweede Wereldoorlog is dit dorp op 13 april 1945 bevrijdt van Duitsland.
Talen in Oosterwolde
In Oosterwolde spreekt men niet alleen Fries of zoals het merendeel Nederlands. Er is ook een klein aantal mensen dat Stellingwerfs spreekt. Dit wordt eigenlijk alleen nog door ouderen gesproken en dan voornamelijk in Oost- en Weststellingwerf. Dit dialect wordt ook in Drenthe gesproken. De vierde taal die gesproken wordt in Oosterwolde is Maleis. De reden hiervoor is dat een aantal inwoners Nederlands-Moluks zijn.
Bezienswaardigheden
Sinds 2010 heeft deze plaats een brug die erg bijzonder is en dus ook de Hoofdbrug wordt genoemd. Deze brug functioneert als een verbinding tussen de oevers van de Opsterlandse Compagnonsvaart die onderdeel is van de Turfroute. In 1930 was er al een oudere brug maar deze werd dus 80 jaar later vervangen door de huidige 12 meter lange en 11,2 meter brede brug. Wat deze brug bijzonder maakt is dat tot nu toe Oosterwolde de enige plaats in de wereld is waar zo’n type brug staat.
Wat het meest opvalt als je in het dorp Oosterwolde bent is de Dorpskerk uit 1735. Op de plek waar deze kerk staat, stond vroeger een middeleeuwse kerk. Vroeger had de Dorpskerk drie gedenktekens boven de ingang maar deze werden weggekapt in de 17e eeuw toen de Franse tijd plaatsvond. Een zonnewijzer is aangebracht naast de ingang. Wat je misschien grappig vind om te weten is dat deze kerk over twee windwijzers beschikt die allebei geen haan zijn, maar dat deze gemaakt zijn in de vorm van een hond en een haas.
Iets anders dat deze kerk bijzonder maakt is de klokkenstoel. Deze staat op het kerkhof en heeft niet één klok maar wel twee klokken. In 1876 stond een andere klokkenstoel die in 1967 vervangen werd door de huidige klokkenstoel. Deze laatste is in beton geplaatst op zwerfkeien. De klok van 1492 werd in 1728 vervangen en kreeg toen het opschrift: “Toen oorlogleed trok over ’t land, viel de oude klok in vijands hand; thans roep ik met een nieuwe klank, ons volk tezaam tot lof en dank.”
Voorzieningen
In de 19e eeuw werd er in Oosterwolde veel aan turfwinning gedaan waardoor dit dorp een centrumfunctie heeft gekregen als het gaat om de regio. Zo beschikt Oosterwolde over verzorgingstehuizen, het Stellingwerf College en nog meer sociale voorzieningen zoals sportverenigingen. Naast het feit dat er drie verschillende sportverenigingen zijn in dit dorp, is er ook een zwemvereniging, een loopvereniging en een tennisvereniging.