Natuurgebied De Grote Wielen

De Grote Wielen oftewel in het Fries De Grutte Wielen, is een natuur – en recreatiegebied dat dichtbij hoofdstad Leeuwarden ligt. Vanaf deze plaats is het nog ongeveer 10 minuten met de auto en 20 minuten fietsen. Natuurgebied de Grote Wielen beschikt over hele variërende grond. Dit komt doordat de bodem gevestigd is op verschillende lagen grond. Je zou kunnen zeggen dat de grond onderdeel uitmaakt van een drielandenpunt. Je kunt hier namelijk zand, klei en veengrond vinden. Ook bevinden hier verschillende moerassen en hooilanden. Daarnaast kun je genieten van alle meertjes die hier samenkomen.

De Otter en eenden

Natuurgebied De Grote WielenHet hoofd roofdier in gebied De Grutte Wielen is de otter. Dit dier is heel erg speels en vindt het geweldig om rond te zwemmen. Om de otter te beschermen is er een speciaal natuurbeschermingswerk gebouwd. Ook is duidelijk te zien wanneer het wel of niet goed gaat met de Otter. Wanneer het wel goed gaat zie je dat het water schoon is. Doordat het water dan schoon is, hebben ook velen andere dieren en zelfs planten daar profijt van. En wanneer je aan het wandelen bent of De Grote Wielen bezoekt voor een open dag, zul je de twee eendenkooien tegenkomen.

Sporten in De Grote Wielen

Het bijzondere aan dit gebied is dat het water gebruikt wordt als een centraal vertrekpunt voor watersporters. Denk bijvoorbeeld aan zeilers en surfers waarvoor deze watersporten nieuw zijn. Zij kunnen hier lekker surfen of zeilen. Ook hoeft men zich geen zorgen te maken over de dieren die hier leven. De watersporters storen de dieren namelijk helemaal niet zolang zij de oevers en rietkragen vermijden. In dat geval hebben de dieren waarschijnlijk niet door dat de sporters lekker aan het genieten zijn.

Naast de bovengenoemde watersporten is er voor de Friezen bijna niets mooiers dan het schaatsen op natuurijs. Als echte Fries kijk je natuurlijk uit naar de eerste nachtvorst om vervolgens met je schaatsen het ijs op te gaan. De Ryptsjerksterpolder wordt als één van de eerste plekken bezocht om op natuurijs te schaatsen. Dit komt doordat de polder snel dichtvriest en dus ook snel beschikbaar is.