Natuur en cultuurpark Vijversburg

Wanneer je van meer dan alleen wandelen houdt kom je naar het natuur en cultuurpark genaamd Park Vijversburg. Dit prachtige historische park is grotendeels aangelegd in de 19e eeuw en bevindt zich in Tytsjerk oftewel Tietjerk. Deze plaats ligt zo’n 10 minuten met de auto van het dorp Burgum vandaan. Natuur en cultuurpark Vijversburg is een mooi park om te wandelen en te genieten van de natuur. Doordat er zich natuurlijke speelelementen in het park bevinden, is het ook een leuke plek voor kinderen. Denk maar eens aan het waterlabyrint dat speciaal voor kinderen is bedacht. Hier kunnen zij door middel van een vlot op ontdekkingsreis.

Activiteiten Natuur en cultuurpark Vijversburg

Wat is er allemaal te beleven in Vijversburg? Uiteraard kun je net als in ieder ander park gewoon gaan wandelen. Maar wat je misschien nog niet wist is dat je er ook lekker rond kunt dwalen binnen 5 hectare grond. De Dwaalster is een apart gedeelte van het park dat bedoeld is als labyrint waar je kunt ronddwalen. Binnen dit gedeelte van het park is gebruik gemaakt van een stervormig pad dat gevormd is door grote hagen. De Dwaalster wordt goed onderhouden en regelmatig gesnoeid. De planten die hier staan zijn zorgvuldig uitgezocht en het is de bedoeling dat er zoveel mogelijk diersoorten op af komen. Ieder uiteinde van de dwaalster heeft een eigen functie. Zo bevindt zich aan één kant een aanlegsteigers voor kano’s en aan een andere kant heb je uitzicht op de Villa die bij het park hoort.

Natuur en cultuurpark VijversburgIn Natuur en cultuurpark Vijversburg is van alles te beleven. Zo is er bijvoorbeeld een grot, een kluizenaarshut, een rotstuin en een kruidentuin. Wanneer je van beeldende kunst houdt ben je hier ook op het juiste adres. Er staat namelijk een hele collectie opgesteld. Vind je het gezellig om in het weekend thee te gaan drinken in een echt theehuis? Ook daar kun je in dit park van genieten.

Podium

In 2014 is er in dit historische park een podium aangelegd. Tijdens de zomermaanden worden hier kleinschalige voorstellingen gegeven. Zo zijn hier weleens dichters te vinden of kun je luisteren naar klassieke concerten. Of misschien vind je het wel ontzettend leuk om één van de filmvoorstellingen te bezoeken. Dit podium is in de buurt van de grot gebouwd waar ook de vijver aan grenst.

Openingstijden en Tarieven Natuur en cultuurpark Vijversburg

Of je nu in de winter of in de zomer zin hebt om een bezoek te brengen aan Park Vijversburg maakt niet uit. Het is namelijk gewoon dagelijks open van 8:00 tot 18:00 uur. Zo kun je heerlijk wandelen over de historische paden en de Overtuin. Het theesalon en de paviljoen zijn alleen zondag geopend, hier kun je terecht van 11:00 tot 17:00 uur. In oktober en november is het vanaf 13:00 uur ook op zaterdag geopend en sluit het om 17:00 uur. Eveneens is het in vele vakanties geopend, denk hierbij bijvoorbeeld aan de herfstvakantie. Raadpleeg vooraf voor de zekerheid nog even de website van het park om misverstanden te voorkomen.

Vroeger was dit park volledig gratis toegankelijk. Om het park goed te laten draaien en om in onderhoud te voorzien betaal je nu per kaartje 2,50 euro. Kom je hier vaker? Dan is het verstandig om een vriendenkaart te kopen. Voor een gezin met kinderen bedraagt dit 15 euro, voor partners 10 euro en voor alleenwonende 7,50 euro. Daarnaast is er een mindervalide deur waar je doorheen kunt door op de knop te drukken. Dit is perfect voor rolstoelgangers of wanneer je een kinderwagen mee hebt. De glazen deur wordt op afstand na een gesprek met de intercom voor je geopend.