De Friese Bierbrouwerij Us Heit

In de Friese provincie kun je verschillende streekproducten vinden zoals oranjekoek waar roze glazuur met oranje snippers op zit, suikerbrood of Us Heit. Dit laatstgenoemde product is een speciaalbier dat een alcoholpercentage bevat van 5 – 8 procent. Us Heit wordt gebrouwen in de bier en whisky brouwerij van Friesland. Us Heit is de Friese benaming voor onze vader. Het leuke aan de bijbehorende bierbrouwerij is dat je hier zelf Us Heit mag komen proeven in het proeflokaal. Ben of ken jij een echte bierliefhebber? Dan is dit de plek om heen te gaan voor een verjaardagsfeest. Hebben jij en je collega’s een dagje vrij? Neem ze dan mee op een bedrijfsuitje naar de brouwerij. Uiteraard kun je ook samen met een vriend, vriendin of een klein groepje Bierbrouwerij Us Heit in Bolsward bezoeken. In dit dorp kun je De Friese Bierbrouwerij vinden aan Snekerstraat 43.

Hoe wordt Us Heit gebrouwen?

Us HeitMisschien heb jij je altijd al afgevraagd hoe het wonderbaarlijke bier van Us Heit gebrouwen wordt. Het familiebedrijf dat bij De Friese Bierbrouwerij werkt, gebruikt natuurlijke ingrediënten. Door het gebruik van zuiver water, hop, biergist, gerst en tarwe proef je het natuurlijke karakter terug in het bier. Het brouwen van de acht verschillende Us Heit bieren gebeurt al sinds het jaar 1985.

Het Friese bierbrouw bedrijf zorgt er al jaren voor dat zij zelf het hele productieproces in de hand hebben. Vanaf stap 1 waar het begint bij de akkerbouw tot aan de laatste stap waar de consument het product in handen krijgt. Hierdoor weet het personeel bij Bierbrouwerij Us Heit welke grondstoffen er in het product zitten. Ook werken zij alleen met leveranciers uit eigen omgeving. Deze keuzes maken dat het biersoort meer karakter krijgt.

Ingrediënten uitgelegd

Het zuivere water waarmee men Us Heit maakt is het kraanwater uit de plaats Spannenburg. De reden dat ze dit water bij het brouwen toepassen is vanwege de meerwaarde aan mineralen. Dit zou namelijk meer zijn dan bij ander kraanwater. Door dit water toe te voegen, krijgt het bier meer smaak. Daarnaast is het ook zo dat 90% van het uiteindelijke product hierdoor vorm krijgt. Maar voordat het zo ver is, is het belangrijk om gerst toe te voegen aan het brouwproces.

De naam van het gerst dat bij Us Heit gebruikt wordt is Mout. Deze gerst is afkomstig van een akkerbouwer uit de omgeving van de bierbrouwers. Vervolgens is het belangrijk dat de gerst door de mouterij van De Friese Bierbrouwerij gaat. Dit ingrediënt zorgt er namelijk voor dat het bier op smaak en op kleur komt. Wist je bijvoorbeeld al dat het schuim dat je altijd ziet op bier door dit ingrediënt veroorzaakt wordt?

Verdere brouwproces van De Friese Bierbrouwerij

Later in het brouwproces voegt de familie de hop toe die ze vanuit hun eigen hoptuin halen. In deze tuin zijn vijf verschillende soorten te vinden. Het toevoegen van hop zorgt ervoor dat het bier een bittere smaak krijgt. Op deze manier ontstaat er balans in het product. Daarnaast zorgt hop er ook voor dat het bier minder snel over de datum is. Naast hop is gist ook ontzettend belangrijk voor het brouwen van bier. Door dit ingrediënt worden suikers die anders zouden vergisten namelijk omgezet in zowel alcohol als in koolzuur.

Wanneer het gist op een hogere temperatuur gaat koken, heet dit bovengisting. Door dit te doen krijgt het bier een robuuste en fruitige smaak. Wanneer ze lage temperaturen toepassen, spreek je over ondergisting. Dit zorgt ervoor dat je een fris en hoppig bier krijgt. Je kent dit soort vast wel van de pils. Voor meer informatie over hoe het brouwproces in zijn werk gaat kun je het beste langskomen in het proeflokaal van De Friese Bierbrouwerij Us Heit.

Us Heit proeven tijdens een rondleiding

Ben je nieuwsgierig geworden hoe het Friese bier Us Heit nou eigenlijk smaakt? Kom dan een rondleiding volgen in de Friese Bierbrouwerij. Tijdens de rondleiding krijg je zowel een uitgebreide tekst als een interessante uitleg over hoe het Friese bier ontstaan is. Daarnaast kom je ook meer te weten over hoe het brouwproces er vroeger aan toeging en hoe dat nu gaat. Uiteraard is er aan het einde van de rondleiding de mogelijkheid om de slijterij van Us Heit te bezoeken. In het proeflokaal kun je de verschillende smaken van Us Heit proeven. Op een zomerse dag is het ook mogelijk om een biertje te proeven op het terras dat naast de hoptuin ligt. Mocht je het leuk vinden, kun je in de brouwerij ook Friese whisky en Friese likeuren komen proeven.

Wanneer je graag een rondleiding wilt in de Friese Bierbrouwerij is het belangrijk om uiterlijk 24 uur van tevoren hiervoor te reserveren. Op deze manier ben je zeker van een plek. Er zijn verschillende arrangementen beschikbaar en iedere rondleiding heeft een andere tijdsbestek waardoor de prijzen ook divers zijn.

Openingstijden van De Friese Bierbrouwerij Us Heit

De Friese Bierbrouwerij Us Heit is geopend op donderdag en vrijdag vanaf 15:00 tot 18:00 uur. Heb je een afspraak voor een rondleiding? Dan begint dit om 16:00 uur. Wanneer je als daggast door De Friese Bierbrouwerij loopt, is het mogelijk dat je spontaan mag aansluiten bij een excursie. Mits er plek is natuurlijk. Op zaterdag kun je hier langer terecht, namelijk van 10:00 – 18:00 uur.