Als je aan Friesland denkt en je van paarden houdt, denk je waarschijnlijk automatisch al aan de Friese Paarden. Maar wist je ook al dat de wortels van het Friese paard waarschijnlijk ouder zijn dan drieduizend jaar? Dit ras was namelijk al in de 13e eeuw bekend. Tegenwoordig kun je nog steeds overeenkomsten zien met de Friese paarden van eeuwen geleden. Nog een interessant weetje is dat dit paardensoort daarmee het oudste inlandse raspaard van heel Nederland is.
Waarom heten ze Friese Paarden?
Het schijnt zo te zijn dat de Romeinen dit paardenras al erg waardeerden. Zij namen dit paardensoort namelijk mee als oorlogspaard voor veldtochten die plaatsvonden in Brittanië. In de middeleeuwen waren de Friese paarden bekend als krijgspaarden. De afgelopen jaren werd dit ras voornamelijk bekend om de Friese Sjees. Dit is een kar die voor de Friese paarden werd gespannen. Op deze wijze gingen families in West-Friesland vroeger op zondag naar de kerk. Doordeweeks waren het werkpaarden die ploegden op het land. In de Friese Sjees zaten ook boeren en boerinnen die zich in Friese klederdracht kleedden.
Voor springsport zijn de Friese paarden niet geschikt. Galopperen en de dressuur zijn voor een Fries paard geen probleem, maar hogere hindernissen zijn voor dit ras te moeilijk. Deze beweging gaat namelijk in tegen de opgerichte houding waar het dier voor gefokt is. Als het om sporten gaat met Friese paarden en de Friese Sjees, dan is de kans groot dat ringrijden jou iets zegt. Deze sport is te vinden in West-Friesland. Waar je het Friese paard misschien nog meer van kent zijn de inhuldigingen van schaatskampioenen in IJshal Thialf. Nadat de schaatsers hebben gewonnen worden zij namelijk in een arrenslee rondgereden. De Friese paarden trekken de slee.
Bouw van de Friese Sjees
Normaal gezien past er één persoon of passen er twee personen in de Friese Sjees. Deze kar is versierd met zowel volksschilderkunst als houtsnijwerk. Je kunt de versiering zien hangen tussen twee hoge wielen. De grootte van de wielen ligt tussen 122 en 150 cm. Daarnaast heeft elk wiel veertien spaken. Ook heeft de bak waar men in zit een speciale koker die bedoeld is voor de koetsierszweep. De bak is gebouwd zonder overkapping.
Mocht je zelf eens een kijkje willen nemen bij deze mooie paarden kun je naar een manege in Friesland gaan. Hier kom je regelmatig één tegen of kunnen ze je doorverwijzen naar een locatie.