Het Dokkumer Lokaaltje

Klaar voor een uitje in het treintje Het Dokkumer Lokaaltje? Of zoals de Friezen het zeggen: ‘It Dockumer Lokaeltsje’. Dokkum staat niet alleen bekend om de Dokkumer koffie of de mooie winkelstad. Nee, in deze noordelijke stad vind je het Dokkumer Lokaaltje dat deel uitmaakt van museum Dokkum. In het begin van de 20e eeuw lag er een spoorlijn die liep van station Leeuwarden naar station Dokkum-Aalsum. Hierop reed het boemeltreintje. De volledige route liep van Leeuwarden tot Anjum en de verzamelnaam voor deze spoorlijn was het Dokkumer lokaaltje. Doordat het treintje veel werd bezongen, is er onder de Friesen in Dokkum een soort tweede volkslied van de stad ontstaan.

Het Dokkumer Lokaaltje van nu

Het Dokkumer LokaaltjeOndanks dat een groot gedeelte van de originele spoorlijn gesloten is, wordt de herinnering aan het treintje nog steeds levendig gehouden. In 2018 is het zelfs gerestaureerd. Meestal rijdt het Dokkumer Lokaaltje in de zomermaanden juli en augustus op de woensdag- en zaterdagmiddagen. De vertrektijden hiervoor zijn: 14:00 uur, 14:45 uur, 15:30 uur en 16:15 uur.

Ga jij gezellig mee om zo de mooiste plekjes van Dokkum te bezichtigen? Ga dan naar de opstapplaats “op de Zijl” voor het stadhuis. Tijdens de rit kun je luisteren naar de interessante weetjes die de machinist vertelt.

Openingstijden en Tarieven Het Dokkumer Lokaaltje

Het Dokkumer Lokaeltsje is iedere werkdag geopend van 10:00 – 17:00 uur. Op zaterdagen gelden dezelfde tijden. Normaal gezien is het museum op zondag dicht, behalve op koopzondagen. Dan is het Dokkumer Lokaeltsje geopend van 13:00 – 17:00 uur. Ook is het mogelijk om buiten openingstijden een afspraak te maken. Neem hiervoor contact op met museum Dokkum.

Voor volwassenen kost een entreekaartje €3,00 per persoon maar bij kinderen is dit iets lager, namelijk €1,50 per persoon. Houdt er rekening mee dat de tarieven tijdens het seizoen kunnen wijzigen. Wil je graag het Dokkumer Lokaeltsje gedurende het hele jaar afhuren voor groepen? Ook dat is mogelijk! Uiteraard geef je dan wel wat meer uit. Er geldt dan een uurprijs van € 121,00. Dit is € 100,00 exclusief btw.