Snoepwinkel ’t Peperhusjen

Heb jij Snoepwinkel ’t Peperhusjen op waddeneiland Schiermonnikoog al ontdekt? Wanneer je op dit autovrije eiland bent, kun je heerlijk genieten van de rust. Daarnaast wil je natuurlijk weten wat er op dit eiland allemaal te beleven valt. Snoepwinkel ’t Peperbussen is voor de snoepliefhebber een echt paradijs. Het snoepje dat je vroeger zo lekker vond, kun je hier misschien wel terugvinden. Het adres van `t Peperhùsjen is: Middenstreek 42 Schiermonnikoog. Zet een stap terug in de tijd en ontdek het nostalgische snoepgoed van vroeger.

Snoepwinkel ’t Peperhusjen

Snoepwinkel ’t Peperhusjen is een geweldige plek, gevestigd in een oud dorp. Hoewel dit een nostalgische snoepwinkel is, bestaat het nog maar sinds 2010. Het pand zelf is wel al eeuwen oud. Vijf jaar voor de start van de snoepwinkel zijn de huidige eigenaren in het pand gaan wonen. Toentertijd was dit gebouw nog een oude bakkerswinkel uit 1870.

Het idee voor het openen van een snoepwinkel ontstond doordat mensen vaak aan de huidige eigenaren vroegen of zij opnieuw een winkel zouden gaan beginnen. Het gebouw was al jaren niet meer gebruikt als winkelruimte dus het idee om hier echt weer een winkel te starten was nog niet zeker. Toch vonden de eigenaren het zonde om de ruimte niet meer te gebruiken. Zij begonnen kansen te zien om het pand nieuw leven in te blazen voor het dorp. De kinderen van het gezin hebben ook aandeel gehad in de keus om er een snoepwinkel van te maken. Toen het duidelijk was wat er met het gebouw zou gebeuren, kreeg het idee steeds meer vorm. Enthousiast begon men het gezin te helpen bij de verbouwing van het huis en langzamerhand veranderde het in Snoepwinkel ’t Peperhusjen.

De tegenwoordige snoepwinkel

Snoepwinkel 't PeperhusjenGroot is de nostalgische snoepwinkel niet, maar het assortiment daarin tegen wel. Je kunt hier veel soorten oud Hollands snoepgoed vinden. Denk hierbij aan snoepjes zoals Polkabrokken met hun heerlijke karamelsmaak, Massee brokken met hun zachte en vettige smaak of Ulevellen. Dit laatste snoepje is een gestold vierkant stukje suiker en heeft vaak verschillende kleuren. Voor de mensen die al dit snoepgoed van vroeger kennen, is het helemaal geweldig dat Snoepwinkel ’t Peperhusjen tot stand gekomen is.

Uiteraard beschikt de snoepwinkel ook over specialiteiten zoals drop met bosbessen smaak of de zoete bes soort Jujubes. Andere soorten drop die je hier kunt kopen zijn suikervrij. Houd je meer van pepermunt? Ook dat kun je in de snoepwinkel kopen. En wat dacht je bijvoorbeeld van verschillende soorten Italiaanse laurier? Snoepwinkel ’t Peperhusjen beschikt over zoveel verschillende potten gevuld met snoepgoed; erg moet vast iets lekkers voor jou tussen zitten.

Voorgeschiedenis van Snoepwinkel ’t Peperhusjen

Voordat Snoepwinkel ’t Peperhusjen bestond, heeft er in dit gebouw voor meer dan 100 jaar een bakkerswinkel ingezeten. In het jaar 1870 begonnen Foppe Eldert Bakker en Aaltje Martens Smid met de bakkerij en winkel. Beide onderdelen vonden plaats aan hun eigen huis. Foppe heeft veertig jaar dienst gedaan als bakker in dit gedeelte van Schiermonnikoog. In 1912 zijn de winkel, de bakkerij en het woonhuis verkocht. Omdat de koper het later heel druk had met het bouwen van een eigen pension, was het pand zeventien jaar daarna voor 5 jaar tijdelijk in gebruik door iemand anders. Opnieuw werden de bakkerij en de winkel verkocht in het jaar 1946. Toch verbleef de verkoper zelf nog wel voor acht jaar in het woonhuis. Het woonhuis bevond zich namelijk naast de bakkerij.

Het koppel dat in 1946 de bakkerij overnam, had vijf kinderen en ondertussen was het aantal bakkers op het waddeneiland ook gegroeid naar vijf. Voor de familie waren het pittige jaren dus zij werkte letterlijk en figuurlijk heel hard voor hun brood. Voor 28 jaar deden zij dit werk. Daarna namen zij de tijd om van hun kinderen en kleinkinderen te genieten. Gasten en inwoners van het eiland die vaak bij deze bakker kwamen in de jaren 60, weten vast nog wel hoe lekker de producten van hier waren. Niet alleen lekker brood, maar ook vele soorten koek verkocht de bakker hier. Naast kokoskransen en lekkere roepkoeken verkocht hij ook zelfgemaakte Strandkoeken. In de volksmond staan deze koeken bekend als “Amelander Bladen”. 31 jaar later kocht de huidige eigenaar in 2005 het oude bakkerswinkeltje.

Lijkt het jou helemaal geweldig om Snoepwinkel ’t Peperhusjen eens te komen bekijken? Tijdens jouw bezoek op Schiermonnikoog is dit een echte aanrader!