Overnachten in een zandtrechter

In de Friese havenstad Harlingen kun je naast gezellige markten, bootjes en een vuurtoren ook andere bijzondere dingen zien. Wat dacht je van overnachten in de rode zandtrechter op de Willenshaven? Vanaf juni 2019 is het mogelijk om in dit hotel te overnachten. De trechter is voorzien van een bed, sanitair en een heerlijke jacuzzi. Dit is allemaal gebouwd op een oppervlakte van ongeveer 8 bij 6 meter. Lijkt het jou wat om dit eens uit te proberen? Kom dan vanaf tijdens je vakantie naar Harlingen, om zo ook meer van Friesland te ontdekken.

Overnachten in een zandtrechter

Hoewel het ontzettend origineel klinkt om een zandtrechter te verbouwen tot slaapplaats, staat in Harlingen niet de enige trechter waar je in kunt slapen. Elders in Nederland is namelijk ook een zandtrechter omgebouwd tot hotel. Het grote verschil tussen deze trechter en die in Harlingen is de bouwstijl. In plaats van een hele moderne stijl, is er in Harlingen voor gekozen om het zo authentiek mogelijk te laten. Hierdoor krijg je echt de sfeer van de haven mee wanneer je hier verblijft.

Hoe werd de zandtrechter vroeger gebruikt?

Overnachten in een zandtrechter

De zandtrechter waar een hotel van gemaakt is, had in het verleden de functie om tonnen met zand van een binnenschip op een vrachtwagen over te brengen. Misschien vind je het leuk om te weten dat de originele trechter uit het havengebied nog steeds op dezelfde plaats als vroeger gevestigd is.

Uitdagingen bij de bouw van de zandtrechter

Het klinkt natuurlijk ontzettend leuk om te slapen in een zandtrechter, maar er moet eerst heel wat gebeuren om zo’n machine om te bouwen. De bouwers hebben dan ook wel een aantal punten gehad waar zij tegenaan liepen. Het was eerst een hele uitdaging om een goede bouwtekening te maken. Dit is eigenlijk ook niet zo gek want ja, hoe maak je van een bouwmachine ineens een hotel? Er is dus heel wat tijd overheen gegaan voordat het project werd goedgekeurd door instanties.

Het was in het begin dan ook lastig om op schema te blijven met de bouw. Toch is de derde versie goedgekeurd en kon de bouw vervolgd worden. Daarnaast was het ook erg lastig om in de trechter zelf te werken. Er moest namelijk met ontzettend veel aspecten rekening gehouden worden. Hoe maak je van een machineconstructie een warm gebouw? Al dit soort vraagstukken moesten worden opgelost om van een zandtrechter een mooie slaapplaats te maken. Gas, water en elektriciteit waren ook lastig aan te leggen, maar toch is het de bouwers gelukt. Hierdoor kun jij nu lekker genieten van een overnachting hoog boven de grond.