Wilhelmina Pepermunt

Wilhelmina Pepermunt, misschien wel het bekendste Pepermuntje van Nederland. Vaak bij het verlaten van een restaurant krijg je deze mee en in de winkel is deze pepermunt soort natuurlijk ook gewoon te koop. Dat is overigens niet altijd zo geweest. Hieronder kun je lezen wanneer Wilhelmina Pepermunt ontstaan is en waar het vandaan komt. Wist jij bijvoorbeeld al dat deze landelijk bekende pepermunt uit Friesland komt?

Wilhelmina PepermuntDe Firma die de Wilhelmina Pepermunt heeft ontwikkeld genaamd Fortuin, werd opgericht in het jaar 1842. De eigenaar droeg de naam Willem Hendrik Fortuin. Hij woonde in het dorp Lemmer maar verhuisde enige tijd later naar de plaats Dokkum om zich daar te richten op het werk als banketbakker. Tegenwoordig is het Friese bedrijf nog steeds op diezelfde plek gevestigd. Het werd een luxe suikerbakkerij waardoor er later in deze fabriek ook andere snoepsoorten werden geproduceerd. Zo is bijvoorbeeld de DF Pepermunt die ook wel bekend staat als de Engelse pepermunt, al voor 1880 gemaakt.

Hoe lang bestaat Wilhelmina Pepermunt al?

Twaalf jaar na de ontwikkeling van de DF Pepermunt volgde de Wilhelmina Pepermunt.
zo werd deze in het jaar 1892 door firma Fortuin ontwikkeld. Hiermee bestaat dit frisse product al meer dan 120 jaar. De gelegenheid voor het maken van dit product kwam door het 50-jarige bestaan van de het bedrijf. Tegelijkertijd was de pepermunt ook bedoeld als een eerbetoon aan Koningin Wilhelmina. Zij had toentertijd de leeftijd van 12 jaar. En zoals je waarschijnlijk wel weet heeft iedere pepermunt het portret van Koningin Wilhelmina erop afgebeeld.

Wat vond de Koninklijke familie van de Wilhelmina pepermunt?

Uiteraard werd het eerste kistje met Wilhelmina Pepermunt aan het Koninklijk Huis overhandigd. Gelukkig viel de nieuwe soort pepermunt bij de Koninklijke familie in de smaak. Het is zelfs zo dat Fortuin 4 jaar na het ontwikkelen van de pepermunt, in 1896 het predicaat voor Hofleverancier in ontvangst mocht nemen. Vandaag de dag heeft Fortuin nog steeds de eer om als hofleverancier de Wilhelmina Pepermunt te leveren. De smaak is zowel voor de Koninklijke familie als voor de rest van Nederland nog steeds vorstelijk. Daarom is de Wilhelmina Pepermunt ook zeker een aanrader.