In het dorp Oudemirdum kun je heerlijk genieten van de natuur. Hier is namelijk Bezoekerscentrum Mar en Klif te vinden waar je een hoop over de geschiedenis en natuur van het Nationaal Landschap Zuidwest Fryslan ontdekt. Wist jij bijvoorbeeld al dat Zuidwest Fryslân één van de twintig Nationale Landschappen is die ons land rijk is? De reden dat dit stuk grond behoort tot Nationaal Landschap komt door de combinatie van cultuurhistorie, agrarisch gebied en uiteraard natuur.
Het Nationaal Landschap is onderdeel van de gemeente Súdwest-Fryslân en gemeente De Fryske Marren. Het natuurgebied is dus omringt door plaatsen zoals Lemmer, Joure, de IJsselmeerkust en de Afsluitdijk. Waar jij je misschien nog niet bewust van was, is dat het landschap bestaat uit vier hele verschillende typen landschap. Ieder type beschikt over z’n eigen historische landschapselementen. De vier landschappen bestaan uit De stuwwallen van Gaasterland, De IJsselmeerkust, het veen- en merengebied en het kleigebied.
Bezoekerscentrum Mar en Klif, ontzettend leuk voor kinderen
Wil je een leuk dagje weg met de kinderen? Dan mag je er vanuit gaan dat er bij Bezoekerscentrum Mar en Klif van alles te doen is. Er zijn verschillende activiteiten waardoor kinderen op een interactieve manier meer over de geschiedenis van Zuidwest Friesland te weten komen. Denk bijvoorbeeld aan de “IJsgrot”. Dit is de glijbaan waarmee kinderen binnen in een grot terechtkomen. Vervolgens krijgen zij meer informatie over de ijstijd. Ook kunnen zij gereedschap uitproberen van de eerste bewoners die in deze streek woonden. Of wat dacht je van de dassenburcht die zich onder de grond bevindt? Vind je vogels interessant? Dan is het herkennen van weidevogels echt iets voor jou!
Kinderen van 4-12 jaar kunnen in Bezoekerscentrum Mar en Klif ook veel leren door de doe-opdrachten die zij krijgen op verschillende tablets. Het leuke is dat alle tablets niet maar één opdracht hebben, maar juist meerdere. De Tabletroute genaamd “Quest door het landschap” is speciaal voor het bezoekerscentrum ontwikkeld. Voor de jongere kinderen is er een versie en voor de oudere kinderen is er een andere versie. Op deze manier blijven de opdrachten voor beide groepen boeiend.
Het doel van de opdrachten is dat de kinderen op deze manier meer leren over de leefomgeving waar zij wonen. Maar ook krijgen zij antwoord op vragen zoals: Kun je het skelet van een mammoet in elkaar zetten? En hoe ziet zo’n skelet er eigenlijk uit? Verder kunnen de kinderen ontdekken wat het inhoud om een archeoloog te zijn. Ook leren zij welke vissen er in de Zuiderzee hebben geleefd. Willen jouw kinderen meedoen aan de tabletroute? Dan betaal je €2,- per kind. Tip: Bezoekerscentrum Mar en Klif is ook leuk om te bezoeken voor een kinderfeestje.