Ballonfeest Joure

Zoals in Friesland voor de meeste Friezen zelf vast wel bekend is, bestaat er sinds het jaar 1986 Ballonfeest Joure. Dit is een jaarlijks vijfdaags evenement dat zich richt op heteluchtballonnen. Een vriendengroep van 9 man kwam met het idee om dit evenement te beginnen. Voordat zij het eerste ballonfeest in Joure organiseerde heeft deze vriendengroep eerst zelf een keer meegemaakt wat het is om ballon te varen. Tijdens deze ballonvaart kregen zij zo de smaak te pakken dat zij vanaf dat moment elke zomer zo’n evenement begonnen te organiseren. Het leuke aan dit initiatief is dat dit eerste Ballonfeest zo’n succes werd dat het uitgroeide tot één van de grootste ballonevenementen van Nederland.

Succes en een eigen ballon op Ballonfeest Joure

Mede door het succes van dit eerste jaar, werd Joure bekend onder de naam “Ballooncity.” De negen vrienden begonnen na te denken over het plan om een eigen ballon aan te schaffen. Dit zorgde ervoor dat zij een jaar later, op het tweede ballonfeest Joure met hun eigen Friesland ballon de lucht in konden. Het doel van de organisatie was om 100 luchtballonnen te laten opstijgen. Dit is echter niet gelukt vanwege slecht weer en omdat men op veiligheid moest letten. Het maximaal aantal heteluchtballonnen dat opsteeg werd 35.

Het grootste heteluchtballonnen feest van Nederland

Ballonfeesten JoureTwee jaar na het ontstaan van het Ballonfeest Joure kwam er verandering in hoe het ballonnen feest er aan toe ging. Vanaf 1988 kwam met met ballonnen in speciale vormen, de zogeheten special shapes. Je kunt hierbij denken aan cartoon figuren of figuren uit bekende games of films. Maar ook wordt er regelmatig op deze manier reclame gemaakt voor verschillende producten. Naast dat het er leuk uitziet om met een speciale ballon de lucht in te gaan, werd dit ook gedaan om zo het grootste ballonnen evenement van Nederland te worden. Deze bijzondere ballonnen trokken namelijk de aandacht. Daarnaast werden ook verschillende artiesten vanuit zowel binnen als buitenland uitgenodigd.

Dit zorgde voor een feestelijke sfeer waardoor er steeds meer mensen op de balloon city afkwamen. De hoeveelheid bezoekers zorgde ervoor dat het de vriendengroep lukte om niet alleen het grootste, maar ook gelijk het beste ballonfeest van Nederland neer te zetten. Gemeente Skarstelân kreeg in 1991 een nieuwe burgemeester. Hij was nieuwsgierig geworden naar het ballonfeest Joure. Doordat de burgemeester hierover schreef zette de organisatie zich in om rond het gewoonlijke evenement een actiever programma neer te zetten. Na en voor het opstijgen van de ballonnen vond het sportieve programma plaats.

Een verandering in de organisatie

Toen in 1995 “Ballooncity” 10 jaar bestond zag de vriendengroep dat ze hun hoogtepunt hadden bereikt. Ze hadden geen inspiratie meer om het heteluchtballonnen evenement uitdagend te laten blijven. Ook wisten zij niet hoe het allemaal nog beter en groter zou moeten. Dit waren een aantal redenen dat deze groep wilde stoppen met het organiseren van dit jaarlijkse evenement. Als promotie voor gemeente Skarsterlân wilden de gemeente en sponsors het Friese ballonfeest niet zomaar afschaffen. Zeker omdat het nu zo’n bekendheid had gekregen was het zonde om deze zomerse activiteit te stoppen.

De vriendengroep droeg het stokje over aan de Stichting Friese Ballonfeesten. Deze organisatie stond te popelen om verder te bouwen op het fundament wat al neergezet was. De ballon feesten moesten en zouden doorgaan. Vier jaar later waren er 35 ballonteams die deelnamen aan dit evenement in Joure. 17 hiervan waren special shapeballonnen. Ook werd er gebruik gemaakt van het internet tijdperk toen er voor het eerst een site kwam waar meer informatie hierover te vinden was. Met veel plezier deed Stichting Friese Ballonfeesten elk jaar haar best om er iets moois van te maken.

Het ballonfeest van tegenwoordig

Nieuwsgierig geworden naar hoe zo’n evenement er nou echt aan toegaat?
Ondertussen bestaat ballonfeest Joure alweer meer dan 30 jaar en staat het bekend als zomerhappening. Dus mocht je nog niet weten wat je eind juli gaat doen? Dan is het zeker het overdenken waard om eens één of misschien wel meerdere dagen langs te komen bij de Friese Ballonfeesten in Joure.