Ringsteken of ringrijden is een jarenoude traditie waar men een lans door een 38 mm ring probeert te steken. Eeuwen geleden ontstond dit spel op jaarmarkten waar de boeren zich verzamelden. Zij hadden plezier met elkaar. Het spel wordt al rijdend gespeeld op een paard of aanspanning, meestal op hoge snelheden. Deze traditie bestaat al sinds het begin van de wedstrijden. Dit trok zoveel toeristen dat het tot op de dag van vandaag nog steeds regelmatig op die manier gedaan wordt.
Naast dat het een toeristische trekpleister is, is het echt een heuze sport waar vele mensen zich flink voor inspannen. Het lijkt erg makkelijk maar doordat je veel hand en oogcoördinatie nodig hebt, is veel oefenen wel nodig. In een aantal delen van Europa is ringsteken dan ook erg populair, bijvoorbeeld in Denemarken, Duitsland en Nederland. Mocht je het eens willen zien of zelfs proberen, dan zijn er veel mogelijkheden. Vaak is de beste optie op Koningsdag omdat je deze sport dan in verschillende plaatsen kunt meemaken. Je kunt dit spel ook zien op andere speciale evenementen. Een markt met klederdracht of oude ambachten kun je hier dan ook tegenkomen. Daarnaast zijn er ook verschillende wedstrijden voor het ringsteken.
Ringsteken, een Friese variant erop
Verspreidt over het land bestaan er meerdere varianten van ringsteken. Zo is er ook een West-Friese variant. Deze sport speelt men zittend op een Fries paard. De Friese Sjees is voor een Fries paard gespannen. De één bestuurt de sjees en de ander zit er naast met een lans in de hand. Vervolgens is het de bedoeling dat hij of zij met die lans ringen gaat steken. Het Friese ringsteken is vooral gericht op de cultuur en het plezier van het spel. Het kan dus zomaar zijn dat er een optocht voorbij rijdt met boerenwagens van vroeger.
Andere varianten van ringsteken
Net als de Friesen Zelf een paard hebben, is dit ook het geval bij de Zeeuwen. Zij zitten bij het ringsteken namelijk op een Zeeuws paard. In Zeeland nemen ze het ringsteken dan ook uiterst serieus en erkent men dit als een echte sport. Zoals Friesland bekend staat om het Sjees rijden, heeft Zeeland een versie genaamd Sjezenrijden.
De deelnemers zijn voornamelijk boeren vanuit de streek waar men het ringrijden organiseert. De boeren geven bij dit spel de voorkeur aan een boeren werkpaard. Vervolgens rijden de paarden in gallop door de ringbaan heen. De ringen hangen halverwege de ringbaan en de deelnemers proberen met een lans door de ringen te steken. Aan het einde van de dag wordt bekend gemaakt of meerdere deelnemers veel ringen hebben gestoken. Is dit het geval? Dan gaan de Zeeuwen over op het volgende onderdeel van de wedstrijd, genaamd “kampen”. Het doel hiervan is dat de wedstrijdring van 38 mm steeds een stap kleiner wordt. Mis je de ring? Dan ben je af.