Vlieland

Vlieland is één van de vijf Waddeneilanden die wij hier in Nederland hebben en telt iets meer dan 1.100 inwoners. Als je vanuit het westen naar de kaart kijkt is Vlieland het tweede bewoonde Waddeneiland dat tot ons land en dus ook tot de provincie Friesland behoort. Het leuke van dit eiland is dat het de hoogste duintop heeft van alle Waddeneilanden bij elkaar. Deze is namelijk wel 45 meter hoog. Ook is er in het westen van dit eiland een uitgestrekt natuurgebied genaamd de Vliehors. Na Schiermonnikoog is Vlieland de meest dunbevolkte gemeente van Nederland. Dit komt doordat er per km² ongeveer 28 inwoners leven en de meeste inwoners in de dorpskern wonen.

Geschiedenis van Vlieland

De bekende mythe over hoe Vlieland zou zijn ontstaan gaat terug naar de tijd van de piraten. Er wordt gezegd dat op de plek waar nu het eiland Vlieland ligt, zij deze plaats gebruikten om hun buit te verstoppen. Meestal bestond deze buit voornamelijk uit sterke drank en wijn. Deze buit moet ervoor gezorgd hebben dat bij vloed niet het hele gebied onder water bleef maar dat er zo langzaam aan een nieuw eiland ontstond.

Vroeger had Vlieland twee dorpen waarvan één dorp West-Vlieland heette en ook wel Westeynde genoemd werd. Dit tweede dorp bestaat niet langer omdat er tientallen jaren overstroming plaatsvonden. Er is meerdere malen geprobeerd om de huizen opnieuw op te bouwen, maar in 1736 werd besloten om de laatste huizen op dit gedeelte van het eiland te ontruimen. Hierdoor heeft het eiland geen twee dorpen meer, maar bleef er slechts één dorp over. Het dorp dat er nu nog wel is heeft de naam Oost-Vlieland en is ook wel bekend als Osteynde. Uiteraard is deze plaats ook gelijk tot hoofdplaats van dit waddeneiland benoemd.

Ook is het zo dat vroeger het noordelijke gedeelte van het eiland Texel, genaamd Eierland, een onderdeel van het eiland Vlieland was. Dit veranderde toen het Eierlandse Gat, een zeegat van zo’n twee kilometer breed en met een diepte van ongeveer 20 meter ervoor zorgde dat beide waddeneilanden van elkaar gescheiden werden.

Eilanden en oorlogen

In de tijd dat de tweede Engelse oorlog plaatsvond, werd in augustus 1666 het zeegat Vlie dat tussen Vlieland en Terschelling ligt, aangevallen door de Engelsen. De koopvaardersvloot en het dorp West-Terschelling die zij aanvielen gingen beide in vlammen op. De waarde van de schepen met hun lading kostte zo’n 13 miljoen gulden. Men sprak hier dus over een financiële ramp.

Vlieland posthuisEeuwen later in de Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers een verdedigingslinie van meer dan 5000 kilometer lang aangelegd. De naam hiervoor was de Atlantikwall en Vlieland was hier dus ook een onderdeel van. De Duitsers zorgde ervoor dat er meer militairen dan inwoners op het eiland waren. Tot het jaar 1942 hoorde zowel Vlieland als Terschelling bij de provincie Noord-Holland. Op Vlieland staat een Posthuis dat herinnert aan de postroutes van vroeger. Via Texel kwam de post naar Vlieland en zo ging het weer verder naar Terschelling. Tijdens de oorlog brachten de Duitsers daar verandering in waardoor Vlieland ineens bij Friesland behoorde en nog altijd een onderdeel is van deze provincie.

Taal van het eiland

Dit eiland is een Fries waddeneiland maar er wordt eigenlijk geen Fries gesproken. Dit gebeurt alleen als er import is vanuit de provincie Friesland. Wel heeft Vlieland een oorspronkelijk dialect gehad dat Vlielands genoemd werd en aansloot bij de dialecten van Texel en Noord-Holland. Dit dialect deed denken aan het Tessels, maar door zijn klinkers werd het onderscheiden. Tegenwoordig wordt dit dialect niet meer gesproken uitgezonderd van een aantal woorden die jongeren nog weleens leuk vinden om te gebruiken. In 1993 overleed de laatste spreekster van dit dialect op 107 jarige leeftijd.

Bezienswaardigheden

VlielandWellicht ga je niet alleen naar Vlieland om te ontspannen, maar ook juist vanwege de bezienswaardigheden die hier te bezichtigen zijn. Zo zijn er verschillende standbeelden en gedenktekens, maar ook rijksmonumenten en zelfs oorlogsmonumenten zijn hier te vinden. Naast het feit dat deze rijksmonumenten voornamelijk woonhuizen zijn, is er ook een vuurtoren met de naam Vuurduin. Deze vuurtoren dient sinds 1909 als kust- en oevermarkering en is de bovenbouw van de Lage vuurtoren die in Ijmuiden is gevestigd. De Vuurduin staat op de Vuurboetsduin dat ook gelijk behoort tot één van de hoogste duinen van ons land.

Ondanks dat de vuurtoren zelf maar zo’n 9.5 meter hoog is, schijnt hij wel 51 meter boven de zeespiegel uit. Dit heeft te maken met de ligging van de duin die wel 42 meter hoog is. 20 jaar nadat de Vuurduin is geplaatst werd er naast de vuurtoren een uitkijkpost gebouwd. De vuurtoren is een trekpleister voor vele toeristen en er worden zelfs evenementen zoals trouwerijen gehouden. Mocht je meer informatie willen inwinnen over dit monument of andere monumenten, dan is het zeker de moeite waard om dit verder te onderzoeken.

Toerisme en vervoer

Zoals je waarschijnlijk weet heeft Vlieland haar inkomsten vooral te danken aan het toerisme. Het is dan ook een erg populair om bijvoorbeeld in één van de honderden vakantiehuizen of in één van de vele hotels te overnachten. Ook is er de mogelijkheid om op de kampeerterreinen Lange Paal en Stortemelk een tent op te zetten.

Als je een toerist bent op dit eiland heb je geen toestemming om met een auto of motor dit eiland over te gaan. Alleen als je een bewoners bent kun je bij de gemeente een B-ontheffing aanvragen om zo toch te mogen rijden. Tussen Harlingen, Terschelling en Oost-Vlieland vaart een veerdienst. Speciaal voor fietsers en wandelaars is de veerdienst tussen De Cocksdorp dat op het eiland Texel ligt en het natuurgebied de Vliehors dat gevestigd is aan de zuidkant van het eiland, geopend. Normaal gezien is de haven van Vlieland het gehele jaar geopend en biedt het ook plaats aan ongeveer 300 schepen. Toch moet men in de zomermaanden rekening houden met een volle haven. Op dat moment is het namelijk zo dat er na 14:00 uur al geen nieuwe schepen meer worden toegelaten.

Dit eiland is vooral bij natuurliefhebbers geliefd, maar ook als je van windsurfen houdt kan je hier in Friesland goed terecht. Er staat een sterkere wind dan op de andere eilanden waardoor je hier altijd wel kan genieten van water activiteiten. Mocht je het eiland echt goed willen bezoeken neem dan een fiets mee of huur deze op het eiland. Zo weet  je zeker dat je alles wat Vlieland te bieden heeft kunt bezichtigen.

Ben jij ondertussen al overtuigd om dit eiland te bezoeken?