Workum

Workum is een stad met ongeveer 4500 inwoners in de gemeente Súdwest-Fryslân. Het heeft sinds 1399 stadsrechten en wordt in het Fries ook wel Warkum genoemd. Gelegen in de zuidwest hoek van Friesland is het niet een plaats waar je snel komt. Toch is het zeker wel de moeite waard om eens langs te gaan. Het is namelijk één van de oudste steden van deze provincie. Daarnaast is er nog veel meer te beleven dan dit alleen. Nieuwsgierig geworden? Wij vertellen het allemaal!

Geschiedenis Workum

Geschiedenis WorkumSinds het jaar 1399 heeft Workum stadsrechten en behoort het ook tot de Friese elf steden. Rond die tijd bestond deze stad uit de Wymerts. Dit is een waterweg die uitgegraven is om de Friese binnenmeren en huizen langs het water te verbinden. De Wymerts kreeg steeds meer zijwegen. Zo werd de Wymerts in het jaar 1785 gedempt en sinds toen is er in het midden een plein genaamd de Merk. Dit plein verbindt Noord en Zuid.

In de 15e eeuw werd Workum overvallen door troepen van Karel V. Albrecht van Saksen stuurde de Gelderse troepen, die zich in de kerk hadden verscholen, weg. De kerk en de losstaande toren gingen beide verloren door een brand. De Duitser Schenck van Toutenburg was de opvolger van Albrecht.

De handel in de 15e eeuw kreeg te maken met concurrentie vanuit Holland en Zeeland. Hierdoor ging Workum over tot scheepsbouw. Twee eeuwen later in de 17e eeuw werden er veel molens gebouwd terwijl er ook polders werden aangelegd. Voor het bouwen van de molens werd er grenen gebruikt die de Oostzeevaarders hadden meegebracht. In Holland en Zeeland werd er voor het maken van molens eiken vanuit Frankrijk gebruikt. De scheepsbouw zorgde ervoor dat de economie weer opbloeide.

Workum

Bezienswaardigheden Workum

Een deel van Workum is een beschermd stadsgezicht en telt 86 rijksmonumenten, waaronder vooral veel woonhuizen en kerken. Door de Diepe Dolte die het Zandmeer verbindt met het IJsselmeer wordt dit dorp in twee delen gesplitst. Eerst heet het water vanuit het Gaastermeer namelijk de Lange Vliet en later de Trekwei. In het Noorden van de stad maakt de Trekwei een bocht naar het zuidwesten. Vanaf deze plek heet het water de Diepe Dolte. Het stadhuis van vroeger is in de 20e eeuw met een enorme uitbouw aan de achterkant uitgebreidt. Voor die tijd hadden ze er al een extra pand naast gebouwd. Tegenwoordig is de gemeente nog steeds op zoek naar een nieuwe functie voor dit gebouw. Wat ook erg leuk is om te bekijken in Workum is de Merk, een plein waar verschillende interessante gebouwen gevestigd zijn. Zo staat daar bijvoorbeeld Museum Warkums Erfskip en de Grote of Sint-Gertrudiskerk. Deze kerk heeft een losstaande toren en ervoor staat bronzen beeld van een beroemde Workumse Monnik Uffing, die over het Zuiden heen kijkt.

Ook zijn er over de Diepe Dolte een aantal bruggen waarvan het oudste deel uit het jaar 1777 komt en de laatste restauratie plaatsvond in 1978. Één brug heeft een sluis met een bijpassend restaurant.
Verder vindt je het misschien interessant om te weten dat Workum gekenmerkt wordt door aardewerk.

Natuur en omgeving

Heerlijk door de weilanden fietsen, wandelen over de dijken of een duik nemen bij het strand: Workum heeft prachtige natuur. Dit is ook waarom dit gebied veel wordt gebruikt als vakantieoord. Om echt volop te genieten kan je het beste een boot of fiets huren. Met de boot kan je over het IJsselmeer varen en het land van een ander perspectief bekijken. Met de fiets kun je door de weilanden heen fietsen en over de dijken rijden. Zeker in de late uurtjes van de dag als de zon langzaam begint onder te gaan kan dit prachtige uitzichten geven. Ben je meer van het zwemmen neem dan een duik in het Workum strand gelegen aan het IJsselmeer. Er is in dit gebied genoeg om te bekijken op gebied van cultuur en geschiedenis. Maar ook op natuur blijft deze plaats voor veel mensen hoog in het lijstje staan. Een bezoek aan deze plaats is hierdoor dan ook erg gewild en aanbevolen.

Weer en klimaat Workum

Doordat het klimaat van Workum sterk wordt beïnvloed door de IJsselmeer heeft deze stad een zeeklimaat. Het is hierdoor kouder dan het gemiddelde in de omgeving wat heerlijk is in de zomer, maar minder in de rest van het jaar. Door het gehele jaar valt er gemiddeld 65 mm regen. Dit valt natuurlijk niet elke dag van het jaar, gemiddeld valt er ongeveer 18 dagen per maand regen naar beneden. De rest van de dagen is het bewolkt of zonnig. De zonuren per dag zijn heel verschillend. In de zomer heb je hier 6 tot 7 zonuren terwijl er in de winter maar 2 tot 3 uren de zon zichtbaar zijn. Het weer en klimaat in Workum is daardoor echt afhankelijk van het jaargetij. De watertemperatuur is in de zomer niet heel warm maar ook niet heel koud, dit zit rond de 18 graden. Toch is het zeker lekker om in deze omgeving te zwemmen of te genieten van de heerlijke natuur.