Sloten

Sloten is met ongeveer 700 inwoners de kleinste stad in Friesland. Het ligt in het Gaasterland en is omringt door verschillende meren. Zo vind je in de omgeving onder andere het Slotermeer. Vroeger werd deze plaats als vestingstad gebruikt. Dit houdt in dat het op strategische punten gebouwd is, zodat het met een klein leger goed verdedigd kon worden. Tegenwoordig is deze plaats natuurlijk niet meer van strategisch belang. Toch zie je deze geschiedenis ook nu nog steeds in deze stad terug. Sloten is hierdoor niet alleen om de natuur een bezoekje waard, maar heeft ook op gebied van cultuur het één en ander te beleven.

Sloten en omgeving staan vandaag de dag vooral bekend bij watersporters. Het heeft uit de vroegere tijd nog 2 waterpoorten en verschillende grachtenpanden. Ook kun je je hier als toerist prima een dag vermaken: zeker als je ook de omgeving eromheen bekijkt. Daarnaast staat het ook bekend om de grote veeteelt en prachtige weilanden waar het vee rondloopt. Hieronder ontdek je wat deze kleinste stad van Friesland nog meer te bieden heeft.

Geschiedenis

SlotenDe geschiedenis van Sloten start al in de dertiende eeuw. In deze tijd begon er een nederzetting bij een stins van de familie van Harinxma thoe Slooten wat later al snel uitgroeide tot een grote stad. Op een kruispunt, aan de handelsweg van Bentheim naar Stavoren gelegen had deze familie wel veel conflicten. Voornamelijk de vetkopers zorgde voor veel gedoe. Toch werd op 30 augustus 1426 een oorkonde uitgereikt: Sloten is op deze datum officieel een stad geworden. Van de stins is helaas niks meer over. Deze Friese plaats werd in 1523 ook veroverd door de graven van Holland. Dit was in de tijd dat de laatste Hollandse edelman uit Wassenaar omkwam in de strijd om het gebied van Friesland te veroveren.

Sloten bevond zich in deze tijd ook aan een belangrijke waterweg. Deze liep van Sneek naar de Zuiderzee, vanuit hier liep het verder naar verschillende Hanzesteden aan de IJssel. Een perfecte plek om door middel van boten de handel te verdrijven. Daarnaast kwam er door Sloten ook een landweg die Stavoren met Duitsland verbond. Door deze perfecte connectie tussen de waterweg en landweg kon Sloten strategische controle uitoefenen. Ook kon men hier tol gaan heffen wat ook weer veel inkomsten met zich mee bracht.

Niet alleen in 1523 was Sloten een belangrijke plaats op het gebied van oorlog. Ook in de tachtigjarige oorlog was dit gebied een belangrijke vesting. De Spanjaarden hebben alles geprobeerd om deze plaats over te nemen: zelfs door een list waar ze mannen verstopten in een bierschip. Hun list mislukte. Tijdens de Tweede wereldoorlog speelde in Sloten ook veel af. Zo hebben de Duitsers aan het eind deze brug opgeblazen om de Canadese troepen te vertragen.

Bezienswaardigheden in Sloten

Mocht je Sloten willen bezoeken dan zijn er een aantal dingen die voor iedereen leuk zijn om te bekijken. De stad heeft 2 waterpoorten die nog te bezichtigen zijn. Ze zijn misschien niet zo spectaculair als de waterpoort in Sneek, maar het heeft toch zeker een mooi uitzicht op deze plaats. Daarnaast is er in het zuiden van de stad een jachthaven te vinden. Voor meer het knusse gedeelte moet je in de binnenstad zijn. Hier vind je ook prachtige oude woonhuizen en grachten.

Ook de Korenmolen waarvan hierboven een afbeelding, is de moeite waard om te bezichtigen. Hiernaast staat ook een kanon dat perfect gebruikt kan worden voor een foto. Over het algemeen is deze plaats gericht op toerisme, hierdoor zie je ook veel toeristische activiteiten. Mocht je daar minder van houden dan is het ook een optie om in de winter, herfst of lente langs te gaan. Het is dan een stuk minder druk en soms nog mooier dan in de zomer!