Schiermonnikoog

Schiermonnikoog door de Friezen ook wel bekend als Skiermûntseach is als je vanuit het westen kijkt het vijfde en dus ook laatste waddeneiland van Nederland. Dit eiland grenst aan de Noordzee en ligt ten westen van Ameland. De totale lengte van Schiermonnikoog is 18 kilometer en de lengte in fietspaden is 30 km. De bewoners zelf noemen deze plaats ook wel Schiermonnikeig of Lytje Pole dat letterlijk klein stukje grond betekent. Er wonen op dit eiland iets meer dan 940 inwoners. Dit betekent dat Schiermonnikoog het kleinste aantal inwoners van Nederland heeft als het gaat om een gemeente. Zoals op Vlieland de hoogste duintop 45 meter hoog is, zo heeft dit eiland een 20 meter hoge tuintop. Wat ontzettend fijn is als je op Schiermonnikoog bent is de rust die je hier zult ervaren. Bezoekers mogen hun auto’s dan ook niet helemaal het eiland op meenemen. Bezoekers laten deze achter op de vaste wal.

Geschiedenis van Schiermonnikoog

SchiermonnikoogIn Dokkum stond een klooster waar Schiermonnikoog tijdens de middeleeuwen een uithof voor was. De monniken van dit klooster waren gekleed in grijze pijen waardoor de naam “schier” ontstond. De betekenis van schier is grijs. De betekenis van oog komt van ei dat in het woord eiland terugkomt. Om deze geschiedenis levendig te houden werd er in 1961 een standbeeld geplaatst genaamd “De Schiere Monnik.” 521 jaar daarvoor in 1440 werd Schiermonnikoog voor de eerste keer genoemd. 140 jaar later verloor het klooster al haar bezittingen op het moment dat Friesland protestants werd. Ook het eiland werd onderdeel van Friesland en was voor meerdere eeuwen eigendom van verschillende particulieren. In de 17e eeuw liet de toenmalige eigenaar van Schiermonnikoog de duinen beplanten door middel van helmgras. Zo wilde hij voorkomen dat er zandverstuivingen zouden komen. Ook zorgde deze eigenaar ervoor dat er een nieuwe waddendijk werd aangelegd. De opvolgende eigenaar heeft naaldbossen laten aanleggen zodat er houtproductie kwam.

Taal op Schiermonnikoog

De oorspronkelijke taal van dit eiland is het zogeheten Eilanders dat ook wel Schiermonnikoogs wordt genoemd. Dit is een dialect dat sterk afwijkt van het Standaardfries. Doordat er steeds meer invloeden van buitenaf dit eiland opkomen, wat onder andere komt door het toerisme is het dialect steeds meer verdwenen. Het is zelfs zo dat er nog maar ongeveer 70 mensen of minder in staat zijn om het oorspronkelijke dialect te spreken. De Friese taal heeft het grotendeels overgenomen.

Bezienswaardigheden in Schiermonnikoog

Als je op dit eiland bent zijn er verschillende dingen die je zou kunnen bezichtigen. Een voorbeeld hiervan is het eerder genoemde standbeeld de Schiere Monnik. Maar ook plekken zoals Kaap Willemsduin dat in het oosten van het waddeneiland ligt. Om hier te komen leg je eerst een wandeling af dat via het voetpad vanaf Kaap Kobbeduinen loopt. Dit is de enige manier om deze kaap te bereiken. Beide kapen zijn een bezoek waard. Vroeger werd er op deze plaatsen de weg gewezen aan de schepen in de wadden. Op dit eiland zijn in 1853 een watertoren en een vuurtoren gebouwd. Één aan de noordzijde en de andere aan de zuidzijde. Vind je het leuk om vogels te bekijken, dan is de westerplas met vogelkijkhut zeker een plek voor jou.

Alle bovenstaande genoemde plekken zijn enkele voorbeelden, maar natuurlijk zijn er meer plekken die je kunt bezichtigen. Zo zijn er ook verschillende musea en uiteraard heeft Schiermonnikoog ook een lijst van rijksmonumenten. De meerderheid hiervan bestaat uit woonhuizen of behoort tot sport en recreatie. Ook zijn er drie oorlogsmonumenten te vinden op dit waddeneiland. Got Tjark dat grote kerk betekent en Sint-Egbertuskapel zijn de twee kerken die in deze plaats te vinden zijn.

Kun je niet genoeg krijgen van wat Schiermonnikoog jou allemaal te bieden heeft? Kom dan gauw eens deze prachtige plaats bezoeken.